Ovih dana sam se malo bavio preradom modela (kita) Pipera CUB sa glow na elektro. Pošto sam ovaj ARF kit dobio na poklon, a od ranije imam isti u glow izvedbi, rekoh ajde da ovaj bude elektro.
Kad sam počeo da razmišljam o radu, shvatio sam da ova rabota i nije baš jednostavna u smislu smještanja baterije, ESC-a... težišta,... i na kraju jednostavne upotrebe istih...
Model je predviđen za glow motor 0,40cuin sa elisom 11x7 - 12x6 pa sam nakon proučavanja mogućeg elektro setup-a naručio sledeće:
- Motor: Turnigy G32 brushless outrunner 600kv od oko 850W;
- ESC: Turnigy D-lux 70-80A sa U-becom;
- Baterija: Turnigy 3300mAh 30C 4S;
- Servoi: Hitec HS422 deluxe standard servo 45gr.
Nakon što sam napravio distancere za motor, odlučio sam da ESC mora stajati sa donje strane trupa radi hlađenja, ali mu je debljina bila tolika da sam morao urezati u trup jedno centimetar da ne bi toliko štrčao:
Takođe, odlučio sam da se baterija ubaca sa donje strane, pa sam samim tim morao da prorežem vratanca:
Pošto sam prilično isprepadan raznim ispadanjima baterija iz modela u letu (onih koje se ubacaju odozdo), riješio sam da bravljenje vrata riješim u ruskom, ružnom, predimenzionisanom, ali sigurnom stilu:
Na slici se ne vidi, ali sam sa bočne strane lijevog pera od špera (ovo se čak i rimuje) zalijepio parče gume sa rupicom na sredini da obezbijedi osigurač od izvlačenja ukoliko se jave neke vibracije.
Nakon toga sam se bacio na tapaciranje prostora za bateriju samoljepljivim sunđerom za izolaciju klima kanala, koji je za ove naše potrebe vrh rješenje:
Ovo tapaciranje, osim što ima ulogu da fiksira bateriju, mislim da je značajno i ukoliko model pobodem na nos, što se, je li, dešava... pa da barem sačuvam bateriju od oštećenja.
Vjerovatno se pitate što sam stajni trap ovako "zasajlao"?! Pošto, kao što sam rekao, imam isti model sa glow motorom, dosadilo mi je da svako malo grublje slijetanje dovede do loma elise od prekomjernog ugibanja trapa i plastičnih deformacija istog, ovaj sam fiksirao da ima vrlo malo elastičnog hoda, a da svako prekomjerno gibanje pokupi sajla.
Nakon što sam sve fiksirao, izbalansirao motor i elisu, izmjerio sam težinu modela (baterija i elisa su u modelu) i statički potisak:
Sve u kompletu ispada 2415g, sa čime sam zadovoljan jer je model predviđen za 2300 - 2700g, doduše sa glow motorom.
Statički potisak je 1610g sa gore pomenutim setup-om i elisom 12x8. Struju nijesam mjerio, ali ću sve provjeriti prije probnog leta.
Zanima me, da li je ovaj odnos potisak - težina za ovakav tip aviona zadovoljavajući?