@Slobo
Hvala na informacijama!
Ovakvo je moje iskustvo sa baterijama.
Prvo sam imao dve Turnigy Nano-tech, 2200mAh, 25C- 50C, koje su mi se naduvale nakon par punjenja, davale su oko 10- 12 min leta (jedrilica i Zagi wing), nisu mi se dopale, brzo su oslabile i poprilicno naduvale.
Druge dve su Rhino 3S 2200 mAh 25C, uvek punjene sa 1C. U pocetku sam ih praznio do 3,2 V po celiji (pocetnicko neiskustvo), kasnije nisam isao ispod 3,5- 3,6V, ubrzo sam uzeo jos dve Rhino 3S 2200 mAh 25C. U prvih 100- tinjak punjenja davale su oko 13- 15 min leta (jedrilica i Zagi wing). Prve znake naduvavanja su pokazale prve dve baterije, one koje sam u prvih 10- tak praznjenja, malo vise "cedio", nakon godinu dana (odprilike). Nakon druge godine su se sve cetiri baterije naduvale i to u toku leta, po vrucini, ali po performansama, nisu znacajnije oslabile, i sad daju oko 10- tak minuta leta, do 3,6 V po celiji, a po punjacu vratim u njih oko 1700- 1800 mA
U upotrebi su oko 2,5 godine, ne znam tacno, ali mislim da su imale oko 500 (petstotina) punjenja.
Potom sam nabavio jednu ZIPPY Compakt 3S 2200 mAh 25C, nije losa baterija, ali imam utisak da je malo "slabija"nego Rhino, laksa je, ima isti tretman kao gore opisan i ima oko 200 tinjak punjenja, nije se naduvala.
Nedavno nabavio 4 Rhino 3S 2250 mAh, 30C, nisu jos nijednom punjene, uskoro ce i one
Moj zakljucak:
1. Punjenje UVEK do 1C strujom punjenja,
2. Praznjenje ne ispod 3,6 V po celiji,
3. Leti baterije drzim u frizideru,
4. Rhino su DOBRE baterije (po meni), a nisu skupe
5. Punjenje uvek u balans modu,
6. Punjenje baterija vrsim vece pre letenja
Toliko, pozdrav od mene!
P.S.
- Vlada (Bela Crkva), sve naj, naj! Sve preporuke
- Adam , sve naj, naj! Sve preporuke