RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Vucenje jedrilica

<< < (5/6) > >>

dejan_ts:
sale nisi lepo procitao post do kraja, zadnje letenje sa pravom jedrilicom je bilo 2010, a modele sam 2012 zadnji put leteo ,i prosle godine nesto kratko nekih 29s i to je to,a dace bog ponovo u nebo da se vinem u skorije,  nego ne ometaj temu vec se prikljuci i daj neki pametan savet,

tutko:

--- Quote from: Sava on February 24, 2014, 06:19:40 PM ---Pisao sam negde na forumu o ovom mehanizmu koji se postavi na leđa aviona. Sve je pravljeno za Pajper Cub od 26 ccm i kada je trebalo da sve isprobamo, ostali smo bez jedrilice.

Valjda ću ove sezone napraviti neku jedrilicu pa isprobati sistem.

--- End quote ---

Nešto u tom stilu razmišljamo i mi mada svakako je to prilično jednostavno rešiti.  (:beer:)

Sava:
Ako se već odlučite na ovu varijantu, nije na odmet napomena da se cela skalamerija pravi tako da se težište jedrilice i težište aviona poklapaju, naravno po visini. Inače je sve vrlo prosto, gumice idu preko krila jedrilice i u potrebnom momentu se otkače jer su zakačene preko poluge koju povlači servo. Radi se o hodu poluge od oko 4-5mm.
Ništa posebno. Netreba puna kutija gumica jer ostanu zakačene za mehanizam. Na slici je i belo i crveno guma.

dejan_ts:
kao sto sam obecao ,stigla je dopiska iz australije od lika koji je meni jako drag modelar i prijatelj a i ujedno iskusniji jedrilicar sto se tice u slepu

E Zicula,

Evo sad cu u nekoliko redova da ti napisem sta je.bitno za RC slep:

1. Model treba da izgleda kao ovi na fotkama. Najbolje su se pokazali modeli sa simetricnim profilom i sa "sredjekrilac" koncepcijom jer je aerodinamicki neutralan (nece u slepu da se propinje i z******a oko upravljanja). Moze i visoko krilac kao ovaj sa fotke sto ga lik drzi u rukama, ali uvek simetrican profil!!! Kad smo vec kod profila i krila flaps je mnogo dobro resenje i cini sletanja mnogo laksa i elegantnija jer su ovo modeli velike mase sa velikim motorima.

2. Velicina modela nabolje se pokazala izmedju 2 i 2.5m sa motorom od 50 do 60cc

3. Zbog dosta sletanja (cesto gruba sletanja) bajbolje se pokazao stajni trap od zice

4. Sto se tice letenja penje se pod maksimalno strmim uglom koliko god ti dozvoljava motor. Najlakse se penje u pravcu jer cim krenes da pravis zaokrete situacija postaje vrlo zajebana i pracenje aviona postaje vrlo tesko i ridkamtno . Zato je vazno da sleper ima sto jaci motor da moze da te izvuce na maksimalnu bisinu u pravcu - bez zaokreta u slepu. Dosta ljudi slepa sa akronstskim modelina lkao moj EXTRA ili tvoj YAK.

Vidjao sam i letece makete/scale slepere koji lepo deluju ali se nisu najbolje pokazali u slepu zbog zakrivljenih profila koji proizvedu veliki uzgon kad opaucis po gasu pa se model otima. Sto se tice jedrilice pratis avion tako sto letis tacno po njegovoj putanji. Ako krene da ti bezi levo ili desno korekciju vrsis kormilom pravca ne eleronima! (zvuci suldo ali tacno tako funkcionise) ako krenes da vrsis korekciju eleronima sleper pocne jos vise da ti bezi po pravcu.

Sto se tice kuke na sleperu indtalira se malo iza tezista, ovo mogu pteciznoje da ti kazem kad proverim sa Zakom.

Pozdrav Pendula

pnedic:
Vrlo interesantno. Nikad nebih rekao da RC sleper treba da ima simetrican profil !
Ovo je jos jedan pokazatelj da je aerodinamika cudna zivuljka i radikalno se menja sa velicinom letelice.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version