RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Vucenje jedrilica

<< < (4/6) > >>

dejan_ts:
za pnedica
kod pravog jedrilicarsta i prave aviozaprege je sledece

slep  citabrija - blanik L13, skolsta jedrilica dvosed lepih karakteristika,avion namenjen za slep, poletna brzina jedrilice je odmah na 60km/h,dok citabrija rula i dalje da nabije 110km/h,dok rula avion jedrilica prati krula aviona na horizontu ,cim pocne citabrija da odlepljuje automatcki za njom ide jedrilica,blago navlaciti palicu ka sebi ili kako sam ja to radio sa trimerom na gore a palica u neutrali , prvi zaokret na 70 do 80m visine ,udaljeno od aerodroma mozda 350 do 400m onda sledi pravac i blago penjanje 2m/s,avion i dalje na 110km/h, drugi zaokret visina 200 do 250m , i opet pravac i penjanje,mislim sve vreme blago penje, dolazak do polovine piste ,zaokret kroz centar piste i pravac jedrilicarska zona ,leva strana je uvek za jedre desna za avione,tako receno jedrilicarska zona, ona se krece od minimuma 150m do 800m za akro zonu,sve vreme dok jedtilicom pratiz avion trziz da budes iznad njega ,kao sto rekoh njegova krila pratis da budu u horizontu,to je idealno,ako odes ispod stresace te turbulencija od elise,ako odes preterano gore ,tj nad avionom ,obda ovaras avion i desava se katastrofa,u zaokretima bilo levi ili desni uvek teziz da budes na trecini krila aviona od trupa kako bi pracenje i komandovanje bilo usaglaseno,
dolazak u jedrilicarsku zonu  poravnava se abion u pravcu piste,zamahne krilima levo desno,sto ti daje znak za otkaciti i onda avion ide u poniranje desno a jedra u levo stin sto iskoristi zalet onih 110 dok ne svede na normalnu 75 80km/h za jedru

e sad kad se ide na jedrenje onda se leti sa vecom brzinom oko 95 i 100km/h,

Sava:
Pisao sam negde na forumu o ovom mehanizmu koji se postavi na leđa aviona. Sve je pravljeno za Pajper Cub od 26 ccm i kada je trebalo da sve isprobamo, ostali smo bez jedrilice.

Valjda ću ove sezone napraviti neku jedrilicu pa isprobati sistem.

pnedic:

--- Quote from: dejan_ts on February 24, 2014, 05:02:17 PM ---za pnedica
kod pravog jedrilicarsta i prave aviozaprege je sledece

slep  citabrija - blanik L13, skolsta jedrilica dvosed lepih karakteristika,avion namenjen za slep, poletna brzina jedrilice je odmah na 60km/h,dok citabrija rula i dalje da nabije 110km/h,dok rula avion jedrilica prati krula aviona na horizontu ,cim pocne citabrija da odlepljuje automatcki za njom ide jedrilica,blago navlaciti palicu ka sebi ili kako sam ja to radio sa trimerom na gore a palica u neutrali , prvi zaokret na 70 do 80m visine ,udaljeno od aerodroma mozda 350 do 400m onda sledi pravac i blago penjanje 2m/s,avion i dalje na 110km/h, drugi zaokret visina 200 do 250m , i opet pravac i penjanje,mislim sve vreme blago penje, dolazak do polovine piste ,zaokret kroz centar piste i pravac jedrilicarska zona ,leva strana je uvek za jedre desna za avione,tako receno jedrilicarska zona, ona se krece od minimuma 150m do 800m za akro zonu,sve vreme dok jedtilicom pratiz avion trziz da budes iznad njega ,kao sto rekoh njegova krila pratis da budu u horizontu,to je idealno,ako odes ispod stresace te turbulencija od elise,ako odes preterano gore ,tj nad avionom ,obda ovaras avion i desava se katastrofa,u zaokretima bilo levi ili desni uvek teziz da budes na trecini krila aviona od trupa kako bi pracenje i komandovanje bilo usaglaseno,
dolazak u jedrilicarsku zonu  poravnava se abion u pravcu piste,zamahne krilima levo desno,sto ti daje znak za otkaciti i onda avion ide u poniranje desno a jedra u levo stin sto iskoristi zalet onih 110 dok ne svede na normalnu 75 80km/h za jedru

e sad kad se ide na jedrenje onda se leti sa vecom brzinom oko 95 i 100km/h,

--- End quote ---

Pa dobro, ovo je detaljno opisano. Ja sam bio u kombinaciji sa Utvom (ponekad sa Piper-om), dosta davno tako da sam mozda i ja bio malo iznad Utve, vise se ne secam. I nisam ovde hteo da navodim ovakve detalje. Mislim da za ovu temu nisu bitni. Bitno je polozaj jedrilice u odnosu na avion tokom zaprege.

dejan_ts:
bavim se jedrilicarstvom a modelarstvom kad nema letenja,sobzirom da nisam leteo od 2010 onda sam intezivno u modelarstvu,ovo sam naveo jer bi se isto desilo i sa modelima,treba precizno pratiti avion kako ne bi doslo do kolapsa a brzo se sve to izdesava nego da se vratimo na temu ovog topika

cekam dopisku mog prijatelja kako i sta u vezi slepa ,treba lo bi u toku dana da mi stigne pa da okacim negovo iskustvo

sasa:

--- Quote from: dejan_ts on February 25, 2014, 04:47:38 AM ---,sobzirom da nisam leteo od 2010

--- End quote ---

Mislis...svoje modele  :hehe

(pijemo) (pijemo) (pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version