RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Vucenje jedrilica
magic:
Onaj link koji sam okacio u prvom postu dosta toga objasnjava. Ono sto je i mene najvise zanimalo je snaga tegljaca u odnosu na jedrilicu i tamo stoji vrlo jednostavna brojka, 200W (nije bitno SUS ili elektro) za svaki kilogram ukupne tezine aviona i jedrilice.
Sto u prevodu znaci da ako avion tegljac ima 7,5kg (tipicno za model od 50ccm) i jedrlica isto toliko (tipicno za skalu oko 3.5-4m) onda je potreban motor od 3kW odnosno cca 4HP.
Ono sto sam ja gledao po oglasima u Austriji je da su tegljaci uglavnom oko 2,5m raspona sa nekom Zenoom od 60ccm i to moze da vuce jedrlice i do 13 kg.
U svakom slucaju bice inetersantno!
poz
drjack:
Veljko da ti nije ovaj sl. zapeo za oko??
zajko:
:)aplauz Svi bi mi voleli Blanik, ali to je izmedju 800 i 1000 Eur ARF….
Manje vise sta ce da je povuce treba da je dovoljno jako.. ja sam probao par puta, ali ne mogu da se pohvalim velikim uspehom… Mislim da je tu veci problem da pilot koji vuce i pilot jedrilice budu uvezbani i da to dobro fercera…. mislim da "poveceni pilot" treba da bude glavni i da cera jedrilicu kako treba, da drzi kanap zategnut i da bude iznad traktora koji vuce, tako se bar meni ucinilo, ne sme mnogo da vrda jer moze lako da ovbori traktor…
Mislim da traktor treba da pici pravo i lagano da pegla visini i eventualni zaokret vrlo lagano… a kad se "povuceni" podigne na zadovoljavajucu visinu, otkaci se i pici za sebe…
Doduse ja sam probao sa onim malim mikro Carbon Cub i onom malom jedrilicom, povuce on nju, podigne je ali ako seta jedrilica, baca ga levo desno.. i pored toga sto je E-flite to napravio jedno za drugo mozda traktor treba da bude tezi i jaci, da bude veci odnos, da ne moze jedrilica da ga remeti…
Ali u svakom slucaju je zabavno…
(pijemo)
ili nesto ovako odnos je 1:10000
(stize ovakav 2050 mmm Curbon Cub u sledeci petak) ima uzazno jaku motorcinu i 5000 Mah 6S, kazu unlimited vertical ;namig
Anakin:
I mene ova tema odavno zanima ali je i dalje na interesovanju jer za celu pricu treba i prilicno organizovanja. Najbolje sto sam ja nasao do sada je RCAeroTowing Forums. Verujem da moze da bude od pomoci.
SABURO:
O ovome sam pisao pre nekoliko meseci, cilj mi je da osposobim motor na storch-u i napravim pilatus jedrilicu za koju imam trup... Motor ima problem oko ventila, uskoro cu saznati da li smo ga moj matori i ja "popravili", a ako nismo moracu da potrazim po netu rezervne delove za saito 120s...samo ne znam da li pasuju delovi sa novijih saito motora na ovaj iz 90-ih godina...
Mada s obzirom da se radi o 4T glow motoru, vrlo smo ograniceni po pitanju broja startova (cena goriva) i potreba da se malo motor odmori, da ne radi non stop...postoji i tu varijanta o kojoj razmisljam i koju cu verovatno ostvariti,a to je prebacivanje glow motora na benzin. Ima da se kupi za Saito 120, 150 i 180 conversion gas kit koji jako fino radi.... o tom po tom.
Ali definitivno za model traktora treba odabrati 2T benziski motor od min 55cc pa nadalje, idealno neki sa magnetnim paljenjem...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version