Jao Chupko... sve sam vise ubedjen da je bolje da kupis masinu. Osim ako nisi beskrajni entuzijasta, i zelis da ucis i radis nesto sto nema veze sa modelarstvom... to zahteva novac, vreme, trud i celicnu volju. Ako mislis da si takav samo napred.
Evo slika moje masine:
Prasnjava je, sto ne znaci da mnogo radim, vec da me mrzi da cistim
Velika je filozofija napraviti CNC masinu. Samo pogresnim izborom motora (sto je VRLO cest slucaj i laka greska za napraviti) dobices ili sporu masinu, ili ce te drajveri kostati mnogo, ili ko zna koja varijanta greske... Spoj vretena i motora ljudi takodje odrade uzasno pa im motor gubi snagu u tom delu, a oni se pitaju dal im treba jaci motor.... Ko sto rece Laslo, ne moze neko tek tako da napravi CNC masinu, treba da covek ima neko iskustvo iza sebe, i da se oseca spremnim za taj poduhvat, i na kraju opet ispadne 3 puta vise truda nego sto se nadao. Kada napravis prvu, posle je mnogo lakse, ali tebi treba samo jedna... Ja sam kupio aluminijum preko neta, u Beogradu sekli i zabusivali rupe na waterjet-u, slali mi u nis, nosio sam na plastifikaciju... Aluminijumske Sigma profile treba neko da isece pod IDEALNO pravim uglom da bi ih koristio. Ozicavanje masine je posebna prica, da kablovi ne smetaju, da se slucajno neki ne ukljesti, usisnik prasine i usisivac, limit prekidaci, podesavanja uglova, kalibracija... i jos 300 cuda.
I znas sta, na kraju koliko god da ti je dobra masina, na osnovu novog znanja koje si stekao videces gomilu mesta na kojima si se zeznuo i koje bi sada mogao bolje, ali kasno je batice. Kada kupis masinu neces znati gde su ONI mogli bolje, pa si postedjen tog prokletstva zvanog "znanje". Koristis masinicu sa osmehom na licu i srecan si...
Roba koju si predstavio linkom izgleda normalno ko i kod svakog drugog, pitanje je samo cene... Vodjice koje sam kupio su neke nemacke, normalnog kvaliteta, ali da bi izbusio samo rupu u njoj i urezao 1 navoj, eto ti filozofije za razmisljanje.... prvo brusilica sa malim brusnim kamenom, pa obrusis cementirani deo koji je uzasno tvrd i tezak za obradu, to je jedno 1-1.5mm, pa uzmes kvalitetnu burgiju na stubnoj busilici sa stegom i meracem dubine, busis busis busis, pa uzmes KVALITETNE!!! ureznice i krenes polako prvu, drugu, trecu... i molis boga da ne puknu, jer se uvijaju pod opterecenjem. Kada sve to uradis, pod predpostavkom da znas kako i imas iskustva, treba da uradis bez greske to jos jedno 100 puta. Da bi usvrstio vodjice na nosace... a ako ti pukne ureznica... Veruj gospodinu Vaciju ima tu filozofije.
Sve ovo ti pisem dobronamerno da shvatis da lako mozes da se zeznes, da bacis gomilu para i vremena, za koje bi inace cele godine jeo rebarca sa kajmakom i pijuckao vince u hladovini i leteo modele, i da na kraju ne dobijes nista. Nije mi namera da te obeshrabrim, vec da znas da ovo sto hoces JESTE filozofija i predznanje i iskustvo, i da treba da razmislis i filozofiras o tome... Kao i uvek, google ti je najbolji prijatelj sada. A kada sve prostudiras, i budes imao pitanja na koja ce moci da ti da odgovor svega sacica ljudi sa ovog foruma, tada te vise necu ubedjivati da kupis tu masinu.
Samo motor je kostao oko 750e i inverter oko 250e. SAMO TO je 1000e, i to sto sam kupio od lika direktno, bes transporta neke carine il sta vec... Ima raznih klasa i cena, ali kostace te brate samo tako, ako zelis nesto dobro.
I jos nesto, kad neko ima akumulatorsku busilicu u ulici, koristi je cela ulica dok je ne prej... Neces se spasiti od onoga "Ej jel mozes samo ovo, da napravimo krivinu i ovde rupu i onda..." I niko nece shvatati da za to treba neko posle svega da sedne da crta u nekom programu, napravi program za masinu, stavi glodalo od 30-50e i glodje nekom nesto. Ako ti pukne glodalo.... A to te ceka, zapitaj se i o toj varijanti. Neko ko nema pojma dodje da mu napravis recimo obicnu aluminijumsku kockicu sa rupom. Ako ti krenes da mu objasnjavas da treba da izgubis celo prepodne, i da to ZAISTA kosta, ispasce da nisi drug. A kada stvarno ucinis nekom da mu pomognes, onda ce hteti ponovo, i kad tad ce ispati da nisi drug jer mu zadnji put nisi odradio. A ako mu uradis pitace te i drugi drug, pa moras i njemu da ispadnes drug... E moj druze... samo napred, srecno