Ajmo malo unapred da razmišljamo.
Svako koga interesuje hobi letenje, i posvećen je tome, nebi ni u ludilu danas leteo.
Meni je danas i u firmi ne radni dan, baš zbog haosa u saobraćaju koji će nastati danas u Beogradu.
Helihopter je nisko preletao danas u Mirijevu i verovatno snimao, gledao sam ga iz kafanice gde često pijem kafu, i odakle volim da izvodim test letove. Ne smem ni da zamišljam šta bi bilo da sam iskoristio slobodan dan, za letenje. Mislim ne plašim se ja da bi me oni snimili, već se plašim koje posledice mogu nastati ako se pilot helihoptera uspaniči pri pojavi quad-a, ili quad uleti u elisu helihoptera. Mislim da tako razmišlja i 90 % ljudi koji čitaju ovaj forum, i zanima ih hobi letenje.
Problem su ljudi, koji kupe quadcopter jer misle da je to dobra fora, izvade ga iz kutije i lete, a da ne znaju ni kako radi, niti imaju volje da to nauče. Pretpostavljam da će dešavanja od pre par dana, samo ubrzati zakone o zabrani letenja hobi letilicima u naseljenom mestu, zbog čega će najviše biti ugrošeni baš hobi letači, i polu profesionalni snimači koji su uložili relativno dosta para za naše prilike u multirotore i pokušavaju neki svoj put ka sreći i slavi da nadju u ovom propalom društvo trudeći se da rade (valjda) nešto korisno.
Zbog toga bi bio moj predlog da probamo da se organizujemo i recimo osnujemo udruženje tipa aero modelarskog kluba i slično.
Recimo teoretski Dragan Trifunović bude predsednik tog udruženja, mi plaćanjamo godišnju članarinu, Dragan se brine o tome ko sme da bude član , a ko ne , uz uslov recimo 1 čas godišnje teroriske obuke, nekog polaganja i slično, baš zato da bi bili sugurni da su članovi samo ljudi koji su odgovorni i znaju nešto ili imaju želju da nauče o RC letenju.
Dalje pretpostavljam da je svakome ko ima multirotor, i kameru pod životnom željom da recimo snimi spomenik Pobednika na Kalemegdanu, spomenik Avala , Skupštinu bla bla ... Ljudi kao Dragan su to već snimili, drugi nisu ali će se to potruditi da urade bez obzira na posledice koje to vuče , jer su zbog toga i kupili multirotor , kameru i slično. Ovako ispred kluba bi e moglo organizovati jednom u 3 meseca skup na Kalemegdanu, jednom u 6 meseci skup kod Trga Nikole Pašića , gde bi organizovano hobisti naravno jedan po jedan imali prilike da provozaju uz materijalnu odgovornost i eventualno policisko obezbeđenje svoje mutlirotore i snima šta im se snima. Mnogo lakše bi se dobijala dozvola za snimanje skupova ili posebno lokacija, a sama država bi imala evidenciju hobi letača .
Ovako bi mi prvo štitili sebe, legalizovali naše letenje i ogradili se od ne savesnih pojedinaca koji će pokušavati to isto da rade i kojih će biti sve više.
Šta mislite o tome ?