RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Projekat HIBRID

(1/7) > >>

Vaci:
Dragi moji zemljaci,

Krecem u realizaciju projekta, jedne moje vizije/zelje, da napravim univerzalnu jedrilicu koja bi imala dobre performanse, mogla da se koristi za termale kao DLG (bas tako da se baca), za padinu, i za neku osnovnu edukativnu varijantu dinamickog jedrenja. Mozda sebi dajem previse za pravo kao mlad modelar, ali moja zelja, moje vreme, moj novac, moje znanje...

Ujedno zelim da od ovog projekta napravim i neku vrstu male skole za pena/kompozit avione, gde cu pokazati svoje (kakvo takvo) znanje i vestine stecene intenzivnim ucenjem i radom u zadnje 3 godine. Uzeo sam znanje za dzabe, ulozio sam samo svoje vreme, od dobrih ljudi u svetu koji su svoju muku servirali na srebrnoj tacni svima. Sada bih da malo toga sazvakano vratim na neki nacin, zovite to karmom ili kako god... Muka mi je kad pogledam kako ljudi prave nesto od stiropora i selotejpa. Zasto trositi svoje vreme da napravite nesto sto kosta 50e, utrosite 3 puta vise i napravite nesto sto vredi 500-1000e, ili cak i vise... Previse je lenjosti, premalo entuzijazma, ljudi se u svetu trude, probaju i prave svasta, a mi... tu i tamo po neko. Ako ne zbog ljubavi i zdrave zelje za dokazivanjem i novim saznanjima, radite nesto kvalitetno bar iz ekonomskih razloga, mozda vam se i dopadne kasnije... Projekat, ako mi vreme dozvoli, planiram da propratim sa puno slika i detalja, caka koje sam pokupio ili sam provalio, sa puno detaljnih objasnjenja, kako bi ljudima koji krenu slicnim putem, krivu ucenja napravio sto manje strmom. I jos jedna stvar... udruzujte se ljudi, sve je jeftinije i zabavnije u drustvu... Pravicu paralelno 2 jedrilice, jednu za mene i jednu za mog prijatelja.

Projekat HIBRID
Prvi deo - Krila

Dakle, jedrilica ce biti full karbon, bez stakla kevlara i slicnih gluposti, osim upotrebe kevlar konca/platna na stratskim mestima. Krilo ce biti povrsine 31.1dm2 raspona 2.1m iz jednog dela (nece biti rasklopivo) sto daje vitkost (aspect ratio) od 14,2. Profil koriscen na krilu ce biti AG45, sa nekim manjim izmenama tu i tamo... Nemam taj vid sujete da mislim da migu da napravim bolji profil od bilo koga, jer ne mogu, ali imao sam neke prakticne razloge za manje modifikacije u korenu i drugom po redu profilu. Predvidjam opterecenje krila u rasponu 17-20gr/dm2, ali to je za sada samo gruba procena, videcemo. Trebalo bi da podnese i dosta dodatne tezine u vidu tega za jace vremenske uslove. Krilo se radi sa jezgrom od stirodura, iz 6 panela, imace "spar" (ne baratam dobro domacim izrazima... sto nije ni cudo) sirine 10mm sa "shear web" celom duzinom krila. Korica ce biti od 80gr karbona, sa duplim ojacanjem u korenu i na vrhu krila, kraj krila ce biti u trileron verziji, 99% ce biti sarke od silikona. Standardno odvojeni eleroni i flapsovi, tanji deo krila ce moci da podrzi servoe do 10mm debljine.

Mislim da je dovoljno za pocetak i uvod u projekat. Pozelite mi srecu, pa da krenemo. (pijemo)

magic:
Zvuci vrlo lepo i ambiciozno! E pa neka je sa srecom!

poz

sasa:
Sobzirom na to sta si do sada pravio, ne sumnjam u tebe  :)aplauz

Vaci:
Evo ovako, gomila jezgara, njih 12 za 2 seta krila

Necu pisati o rezanju jezgara, to je posebna tema i ima more toga na netu. Ako vec radite nesto, neka vam neko isece jezgra na CNC sekacu, bez dobrih jezgara dzabe sve. Evo kako izgledaju moja

Izlaznu ivicu sa dobrom ponovljivoscu mogu da izrezem do 0.2-0.3mm otprilike. Koristim najtanju zicu koju sam mogao da nadjem, oko 0.15-0.2mm, ne secam se tacno. Kerf na brzem kraju je 0.8mm.

Jezgra volim da isecem na sekacu malo sira, kao na sledecoj slici

Vidite da na po 10mm levo i desno postoje vertikalne linije. Tu sada treba iseci skalpelom pod vertikalno pravim uglom. Razlog za to je sto zica prilikom rezanja nekako pokvari ivicu materijala, zaobli je, nemam pojma, ne svidja mi se. Pa ja lepo to odsecem i osmirglam. Naravno i jezgra i korice. Jako je bitno da izrezete sve od debljeg parceta stirodura, jer ce te morati da napravite leziste za jezgra prilikom laminiranja, kao i gornji deo lezista. Videcete, sve mora da se uradi valjano.

Sada jezgra izvadite i lepo korice razdvojite na gornju i donju. Na zici CNC sekaca za to treba 3 sekunde.

E sad treba vam neka ovakva alatka

To je dvostrano lepljivom trakom na necemu (moze i recimo parce stirodura...) zalepljena smirgla. Ivice su zaobljene ako pazljivo zagledate, i to je veoma bitno. Ako nisu ostro cose smirgle moze da vam grebe stirodur, a to ne vaja... Celu povrsinu smirgle dobro zalepite. I sta sad sa tim? Pa evo ovo

I gornju i donju koricu osmirglate na prednjoj strani profila, i ocistite malo i poravnajte i korice na izlaznoj strani profila. Cilj je da dobijete ovako nesto

Dakle korice moraju da drze oblik profila prilikom procesa vakuumiranja, da bi krilo zadrzalo tacno odredjen oblik.Stave se tegvi preko i... stici cemo dotle.

Sledeca jako jako bitna stvar, morate napraviti tacnu formu krila od donjih korica, i formirati podlogu za jezgra, to je prva stvar. Ja postavim koren prve korice na ivicu stola, i krenem prema tacnim dimenzijama crteza da merim od te ivice i pozicioniram podlogu. Na kraju stavim teg na nju, pa pozicioniram drugu podlogu, ako treba smirglam i tako to... Kada pozicioniram i drugu, spojim ih vrucim lepkom (koji neki zovu i silikon, ne znam zbog cega...). I tako redom, koliko panela imate. Ovo je kritican proces, i nema vrdanja. Morate ispostovati formu krila, a i to je jedini nacin da budete sigurni da su vam krila simetricna.

Na mestima gde su spojevi podloge, zalepite trake selotejpa celom duzinom. Sada stavite prvo jezgro, pritisnite ga tegom nakon pozicioniranja u podlozi, pa stavite drugo jezgro, pa malo smirgla ovo ono, sve dok se jezgra ne poklapaju tako da sama isprate formu koju smo naravili sa podlogom. Jezgra treba lepo da leze u podlozi, i nastavljamo tako dok ne zavrsimo, u ovom slucaju 3 jezgra. Levo i desno krilo pravimo posebno, pa ih posle sastavljamo.

E sad, zasto smo stvljali selotejp? Pa zato sto se 5min epoksi lepak ne lepi za njega. Sada treba spojiti lepo obradjena jezgra u lepo pozicioniranoj podlozi. Fiksirati tegom prvo jezgro, naneti epoksi na drugi profil, spojiti ih i pritisnuti tegom i drugo jezgro da se lepak stegne. Za to vreme isto uraditi i za poslednje trece jezgro. Ne zelimo valjda da nam se jezgro zalepi za podlogu  (fiu)

I voila! dobili smo sirovo jezgro za avionce. :) Sada samo da ga namazemo epoksijem stavimo platno i gotovo... kad bi se zezali... nastavak sledi. (work) 4e Nadam se da cete uzivati jer sam se bas namucio da kucam ovol'ko  oo))

mikula:
Dobar post i dobar kvalitet reza.
Ne bih prekidao izlaganje, ali mislim da bi komentar na ovom mestu mogao biti koristan.

--- Quote ---Vidite da na po 10mm levo i desno postoje vertikalne linije. Tu sada treba iseci skalpelom pod vertikalno pravim uglom. Razlog za to je sto zica prilikom rezanja nekako pokvari ivicu materijala, zaobli je, nemam pojma, ne svidja mi se. Pa ja lepo to odsecem i osmirglam. Naravno i jezgra i korice.
--- End quote ---
Žica koja reže stirodur se u tom procesu i hladi. Žica koja nije u zahvatu, tj. samo prolazi kraj stirodura ima nešto višu temperaturu. Rezultat je da u nekoliko milimetara na krajevima reza imamo veći kerf. Problem obično rešavaju postavljanjem malih hladnjaka na samu žicu, neposredno uz stirodur koji se reže. Metalne kancelarijske spajalice za papir npr.
Tvoj metod mi se više sviđa. Štaviše, i izlaznu ivicu bih uradio na isti način. Jedino bih predložio, kad već imaš cnc, da umesto skalperom krajeve "giljotiniraš" žicom.
Dobićeš pouzdaniju vertikalnost, a možeš i neki drugi ugao ( ako npr želiš diedral ili izlomljeno krilo ) precizno da isečeš.

I još jedan predlog za alatku za šmirglanje "u vinklu":

Primetite samo da šmirgla ne ide do same ivice plastične kocke, kako ne bi grebala sto tokom upotrebe.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version