RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Teoretisanje o vrhovima krila

<< < (2/3) > >>

branek:
Tema očišćena od nekorisnog sadržaja.

Držite se teme i poštujte svoje sagovornike.

Branek

Vaci:
Naleteo sam na jako zanimljivo istrazivanje staro oko godinu dana, o zmanjenju vrtloga na vrhovima krila aktivnim usisavanjem vazduha. Smanjenje je prilicno drasticno, mozda vredi razmisliti dali tako nesto moze pasivno da se postigne nekom konstrukcijom na kraju.

http://www.ijser.org/paper/Reduction-of-Wingtip-Vortices-by-Using-Active-Means.html

IVAN3D:
Vaci molim te drugarski da vrhove krila dalje usvojis kao krajeve krila  (pijanoo).

Tema odlična i sa ciljem da se kroz diskusiju nešto i nauči a ljudi su već skretali pažnju na ovo gore (ekvivalent ovome je kao kad čujemo izraz "zadnje krilo" od koga se ledi krv).

Ako uspete da prevučete (skinete sa električne gitare) mog Lazu on bi mogao mnooogo da vam priča (skromno aerodinamički genije)!
On je svojevremeno ( pre otprilike 25 godina ) imao vinglete tamo gde drugi nisu mogli ni da ih zamisle i na modelima koji su bili prava remek dela!
Ako iskopam negde sliku garantujem da bi ste poludeli od aerodinamičkih detalja na npr potpuno sklopivom raketoplanu S4 klase u kanar izvedbi (to potpuuno sklopivo bez slike ni u ludilu ne mogu da vam opišem).....
Sećam se samo da sam kao dete prisustvovao jednom velikom raketnom takmičenju u Bugarskoj na koje smo nažalost zakasnili ali kada je Laza izvadio model nastao je muk..... sve je stalo celo takmičenje samo da bi ga svi videli.....

Bilo kako bilo taj koji ih je smislio treba da dobije Nobelovu naradu jer toliko povećavaju efikasnost krila (ako ne grešim za čak oko 30%), danas praktično nemate ni jedan novi civilni avion bez njih...

Naravno postoji još načina da se krilo učini efikasnijim npr. turbulatori u raznim izvedbama itd.

Veliki pozdrav i molba da se ne ljutiš na početak posta.

Vaci:

--- Quote from: IVAN3D on October 25, 2014, 02:46:25 PM ---Vaci molim te drugarski da vrhove krila dalje usvojis kao krajeve krila  (pijanoo).

.........
Veliki pozdrav i molba da se ne ljutiš na početak posta.

--- End quote ---

Ne ljutim se, samo vas molim da budete strpljivi sa mnom po tom pitanju. Ne zato sto sam razmazen, vec zato sto vec 3 godina citam na engleskom, i svuda je termin "wing tip", pa mi se mozak tako formirao, nigde ne stoji "wing end". I kada kucam brzo ne razmisljam o tome. Nije namerno, osim kada je "namerno"  :big smile Trudicu se da ispravim to ovde.

IVAN3D:
Ok gledajući tako ima smisla mada znajući da oni bez spelovanja ne mogu da žive (a to govori o njihovom jeziku mnogo (nešto mu kažeš a on te moli da mu speluješ kako bi ukapirao)) .
Idemo dalje ;-)  ()-()

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version