Ti si bas UPORAN, sto je dobro u neku ruku, smao mislim da si UPRO u pogresnu stranu....
Nije ti dovoljna jedna "skola" sa "kvadom" kinezom od 27$... ali dobro tvoje zelje, tvoje parice... tvoje vreme i zivci...
Verovatno si mlad.. ali trebalo bi da vec znas gde zivis, a to je SRB.. jako malo trziste, van svih tokova i ponuda...
Ali, evo da probam da ti pojasnim, (samo da napomenem da si sa prvim "kinezkvadom" imao srece ili ...
Kod nas je u 95% slucajeva, na vrednost robe + prevoz.. carina 10%, pa na sve to u zbiru vrednost+prevoz+carina 20% PDV, plus neki manji troskovi...
prevedeno negde 35-40%.. plus jos neke zakonske zackoljice, prilikom uvoza robe, ako naletis na takvu minu....
NE postoji HK diler i cene za HK dilere.. sve su cene iste za svakoga, za obisnog usera kupca i za nas koji se bavimo tim poslom...
Takodje moras da shvatis i prrihvatis, da je danas prilicno lepo sto mozes da kupujes po svetu i u sekundi ti se na ekranu pokaze odredjeni proizvod sa cenom i to ti zvuci jako privlacno, ali to je najverovatnije, pored toga sto je na tvom ekranu, u sustini mozda 10000 km daleko ood tvog ekrana, to je samo cena i slika tog proizvoda, a pri tom jako daleko od tebe... Da bi stiglo do tebe, mora preci neki veliki put, koji kosta, moraju se platiti drzavi odredjene dazbine itd...
tako dodjemo do neke razlike u ceni
Zvanicni dileri pojedinih brendova imaju i posebne cene za svoje trziste, zavisno od trzista i imaju svoj rabat od proizvodjaca... ali su duzni da posluju po njihovim uslovima... kao sto su duzni da daju/prenesu/obezbede njihovu garanciju, nabavku odredjene minimalne kolicine robe/modela, kao i rezervih delova i opreme... Skupa rabota... ALi sve to u principu NE treba tebe toliko da zanima, vec samo da budes realan i da shvatis da ako nesto na monitoru kosta u Kini 100 $ nemoze tebe da kosta isto toliko i manje... u 99,99% slucajeva nabavka sa kineskih sajtova nema garanciju za te proizvode, premda pise svasta nesto, da bi te privukli da kupis, u realnosti NE VAZI, NE izvodljivo, preskupo itd...
Prosecna marza, sto ne znaci i zarada, zvanicnog dilera je 10-15%, ali proizvod dobijes za 2-3 dana, to ceni koja je naznacena + troskovi transporta do tvoje kucne adrese (AKS ili slicno) ili odes licno kod dilera i kupis bez tih troskova sto nisam siguran da se isplati, no dobro, ima i onih koji tako vole... da vide i pipnu pa da kupe...
Kod mene na shopu su cene maksimalno kao u Nemackoj, iako smo mi daleko od Nemacke u svakom smislu, ali to nikog ne zanima, ili nize za dosta modela....
Slazem se, dosta proizvoda HorizonHobbija ima nizu cenu ali u USA, sto je samo 4-5000km daleko od nas i na zalost ne moze se poruciti za isporuku u SRB, to su vec drugi problemi, jer prevoz izadje skuplje od proizvoda, mogucnost ostecena, malo trziste itd..itd..
Elem, u svakom slucaju ti zelim srece u drugom izvlacenu i pravljenju multikoptera od delova sa HK (ili bilo kod drugog), jer pored malo boljeg poznavanja ove materije RC i multikoptera, koje i sam kazes nemas... ali kako kazes imas vremena i para da se igras oko svega toga...
Imaj samo na umu da je sastavljanje nekog modela, ako bude uspesno u vecini slucajeva skuplje nego kupovina istog gotovog modela...
Takodje imaj na umu "precutnu" zabranu uvoza istih, kako cujem trenutno, zbog opste povike na "dronove" it'd..itd... ali sa delovima ces najverovatnije proci... Nekako sklap[anje multikoptera, bar meni u glavi, nije isto, kao i sklapanje stocica kupljenog u "IKEA", pocev od pravilnog odabira komponenti pa do samog srafljenja, lemljenja, podesavanja istih.. kao bi to nesto zaista i poletelo, ali i da dobro i pravilno letiii...
Ako ces ga leteti, dok moze, kao i prethodni , pa i sa 2 motora, pa posle kad defitivno sve stane, cuvati u basti kao luster, onda te u potpunosti podrzavam...
PS. Lakse je kad je veci model, bilo heli/multi/avion/camac/auto.. samo sto veci=vise para= kod pada = veca steta = padovi i stete su neminovne, delovi hobija
Uzdravlje
+