a evo i mene posle male pauze od DA 20 katane,u mom hangaru se nalazi i jedan akrobatcki avion po imenu Yak 54 raspona 1.8m i motorcetom od 20ccm vec znate o kom se akrobatu radi , a prica sledi
nedavno pre par godina uzeo sam tog jaka ali nelezi vraze trebao sam da uradim par reparacija pa na letenja ali posto to nisam obavio po propisu i pravilu desilo se sto se nije smelo desiti i bi sta mu bi ,
let je trajao svega 29s ,dostigo visinu do nekih 70m i onda mali gremlini uradili svoje ,puko horizontalac napravio kocnicu i ajmo do zemlje u spiralu pritom i komande su otkazivale tako da u zadnjem trenutku udara uspeo sam da poravnam avion na noc i opalim krilima u zemlju,taj udarac je bio bas dobar,od sve te brzine propadanja i udara ,jednostavno krila su ostala citava a sam trup se svalio niz krila ,tako da sam prosao extra sa krilima dok trup i horizontalac odose u aut,ali eto dodje dan kad se da to sve srediti
cekao sam dosta dugo vremena i resaivao problematiku svega toga i na kraju sam odlucio da sam napravim trup i horizontalac
pre par meseci sam napravio horizontalac ali u nedostatku ideja za trup nisam hteo odmah da zapocnem ovu pricu vec kad mi sine ideja za trup da je objavim . i eto najzad je doslo sve na smom mestu
opisacu rad oko horizontalca i trupa i posle okaciti slike
horizontalac sam radio po istovetnim komadima ostataka pa cak i odradio ga mnogo lakseg a cvrsceg ,koristio sam samo probranu balzu kako bi to sve licilo na predhodni od odrginala,kinez kao i kinez ono je stvarno dobro osmishljeno ali sami spojevi nisu dobri ,verovatno rad na brzinu ili sta vec ,ali da ne polemisem ,moj je rucne izrade i dobro ulepljen ,tako da za nove startove se necu sekirati oko njega
trup, njega sam precrtao po istoivetnom modelu ali nisam koristio onaj njihov bedan sper od 2mm troslojni vec sam uzeo pravio avio sper od 3mm petoslojni ,crtez na kompu sam radio bogami vise od mesec dana i vodio racuna da se ne pogubim oko sastava i samih zareza gde sve samo na sebi naleze (videcete slike),lutajuci kako cu ovo sve da izvedem a da ga ne cepkam ,posto je ipak veliki komad spera ,bio sam se razmishljao dal na laseru ili rucno ,imao sam par probnih detalja na laseru ali kad sam video vreme secenja samo ta dva detalja onda sam se krenuo ka rucnoj izradi ,malo busenja,malo testerisanja,malo smirglanja ,bogami namucio sam se nije da nije ali na kraju kad pogledam elemente bez ikakavih tragova gareza i zvrljotinna sam sam se sebi zadivio kako sam mogao tako to da izvedem
isecanje trupa svih elemenata je pozamasit posao i dug proces, trajanje svega ovoga mesec ipo dana
e posto sam se ja ovako lepo ispricao i prepricao sta sam ja to sve radio u zadnjih tri meseca vreme je da vidite par slicica o cemu sam kucao ovoliki tekst