ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Laze li se na netu o performansama motora?
magic:
Vacim ja sam ti odgovorio vrlo konkretno, a to sam vec jedno 20 puta do sada napisao na forumu da su SK3 i YEP su najbolje ulozeni novac do snage od 1.2kW. To mogu da kazem jer sam taj kombo poredio sa Hacker-hacker kombom i razlike su zanemarljive.
poz
Vaci:
--- Quote from: magic on November 18, 2014, 07:43:47 PM ---Vacim ja sam ti odgovorio vrlo konkretno, a to sam vec jedno 20 puta do sada napisao na forumu da su SK3 i YEP su najbolje ulozeni novac do snage od 1.2kW. To mogu da kazem jer sam taj kombo poredio sa Hacker-hacker kombom i razlike su zanemarljive.
poz
--- End quote ---
Nije kritika bila upucena tebi vec Misi2002. Znam da si hvalio i ranije SK3. Hvala ti na podeljenom iskustvu ()-()
Sloba:
Upravo mi je stigla Extreme Flight EXTRA 300, veličine 1,5m i sada sam u potrazi za odgovarajućim motorom. EF preporučuje svoj Torque 4016/500 za koga daje krajnje oskudnu specifikaciju, pa mi to izaziva sumnju. Učinilo mi se da je Scorpion 4020 bolji za ovu primenu. Međutim, u jednom razgovoru Veljko me je savetovao da ne uzimam ovaj motor jer je on imao loša iskustva sa ovim brendom. Imajući u vidu da je Veljko vrlo savestan i modelar sa dugim iskustvom morao sam da ga poslušam i okrenuo sam se preporučenom Hakeru i Axiju.
Na žalost, odgovarajući Haker A50-14S V3 je slab 1250W (15sec), 58A, a težak je čak 345gr.
Axi je nešto lakši težak 320gr. i ima snagu (izračunato, nije specificirano?) 1.150W. Oba na 6S i imaju nešto ispod 500 obrtaja/V. Ovo znači, 20 grama manje i 100W manje za Axija. Cena motora skoro ista.
S druge strane, Torque 4016/500 ima 292 gr. i max. struju od 80A (20 sec) i izračunatu snagu od 1776W. Bolji od predhodnika. Odlično, velika snaga i mala težina, a to mi i treba. Ali, da li je to tačno? Pa, verovatno da bi bilo teško poreći napisano. Znaju proizvođači kako treba nešto istaći, a kako nešto prećutati. Konačno, ko će da se zeza i da o svom trošku pravi odgovarajuću aparaturu i potroši silno vreme kad mu na kraju proizvođač može da kaže da nije koristio ispravnu mernu metodu, a koju nigde nije ni opisao. Itd..! Metoda poređenja bi bila najprihvatljivija, ali treba kupiti nekoliko motora po 150 - 250 eura, pa ćemo to odložiti za neka bolja vremena.
Na kraju da skrenem pažnju na novu generaciju motora od kompanija Scorpion SII-4020-420KV i HYPERION ZS-4020-12. Tu je i MOTROLFLY DM-4315. Ako neko od nas uskoro treba da nabavlja dobar motor ova tri tipa treba da uđu u uži izbor za razmatranje. Ovi motori imaju ispod 300gr. i raspolažu sa 1800W u idealnom ali verovatno i u mogućem slučaju. Jedan od njih ću kupiti narednih dana, pa ako nekog interesuju detalji ja sam mu na raspolaganju za odgovore (ako ih budem znao). Ali, ako neko ima neki bolji predlog za izbor motora, ja bih mu bio vrlo zahvalan da čujem tu preporuku.
grebic:
Ne znam na osnovu cega si odobrao bas taj Hacker ili Axi koji ti ne odg. NIko ti nije precizirao i rekao moras taj ili taj Hacker ili Axi i ni jedan drugi. Hyperion i Scorpion nisu za ovakvu pticu ma sta pisalo u specifikacijama. Pored performansi motor za akro avione mora da bude i izdrzljiv. I to treba da ti bude glavna osobina kod odabira motora za ovaj model. Kilovate i potisak ces lako postici promenom elise, napona, velicine motora... Znam da Axi koriste gotovo svi ozbiljni letaci i to ne slucajno. Ubaci u njihov kalkulator pribliznu tezinu i dobices vise opcija za setup. 50g gore-dole za pogon na modelu ovih dimenzija ne igra veliku ulogu. Vazno je da ti setup bude izdrzljiv, rasterecen i pouzdan. Moj glas ide za Axi. Ne znam zasto se dvoumis uopste ako novac nije problem?
Vise paznje usmeri na odabir servoa :jaki: Oni su bitniji od motora :mhm (<--)
magic:
--- Quote from: grebic on February 10, 2015, 11:18:55 AM ---Ne znam na osnovu cega si odobrao bas taj Hacker ili Axi koji ti ne odg. NIko ti nije precizirao i rekao moras taj ili taj Hacker ili Axi i ni jedan drugi. Hyperion i Scorpion nisu za ovakvu pticu ma sta pisalo u specifikacijama. Pored performansi motor za akro avione mora da bude i izdrzljiv. I to treba da ti bude glavna osobina kod odabira motora za ovaj model. Kilovate i potisak ces lako postici promenom elise, napona, velicine motora... Znam da Axi koriste gotovo svi ozbiljni letaci i to ne slucajno. Ubaci u njihov kalkulator pribliznu tezinu i dobices vise opcija za setup. 50g gore-dole za pogon na modelu ovih dimenzija ne igra veliku ulogu. Vazno je da ti setup bude izdrzljiv, rasterecen i pouzdan. Moj glas ide za Axi. Ne znam zasto se dvoumis uopste ako novac nije problem?
Vise paznje usmeri na odabir servoa :jaki: Oni su bitniji od motora :mhm (<--)
--- End quote ---
Svaka ti je ka' u Njegosa :)aplauz, ko' da sam ja napisao odogovor :big smile. Ja sam sve to Slobi vec ispricao ali on voli da malo eksperimentise. Dobro nije ni to lose, mozda se Scorpion popravio mada cisto sumnjam, barem cemo znati kakva je sada situacija.
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version