Miso al' nas nahvali... Hvala ti na ovako lepom tekstu... Veruj mi i ja sam uzivao u prijatno provedenom vremenu sa vama i ostalima na aerodromu.
Stvarno je sve bilo OK, od prijatnog drustva, dobre atmosfere, letenja, vremena koje je bilo kao naruceno...
Ipak najvaznije od svega je da ti model lepo leti i da si sam napravio let pa, ce ti sada sigurno biti lakse kad sledeci put budes isao na letenje...
Ali, ne zaboravi na par stvari, model je suvise lep da bi ga leteo bilo gde, ipak trazi adekvatan teren za poletanje i sletanje.
Posle par letova sa novim modelom, covek se opusti a, tada se najcesce slupa model.
Znaci, uvek poprilicna paznja, kako u vazduhu, tako i pre leta...
Cesna veoma lepo leti ali, nece oprastati greske kao trener model, stoga bolje malo vislje u pocetku dok je "ne osetis"...
Posto je Cesna tricikl, treba ce ti da je dobro "zaukas" da ima brzinu za poletanje. Cim se avion odlepi od zemlje, malo popusti palicu dubine, da nakupi brzinu, da je ne prevuces...
Jos nesto, ja sam dugo gresio, niko mi nije rekao za jedan mali detalj...
Kad dodajes gas na poletanju, niposto nemoj to raditi naglo, jer ce ti model odmah skrenuti u levo. Model svakako ima tendenciju da ide u levu stranu (to kompenzujes desnim vertikalcem) ali, ako odjednom, naglo das pun gas skretanje se jos pojacava...
Poletanje i sletanje OBAVEZNO sa flapsovima, na poletanju 1/3 - 1/4 a, na sletanju pun otklon.
Ako duva vetar ne treba ti toliko otklona ni na poletanju, ni na sletanju. Vetar vec u dobroj meri uspori model pa, ako das jos mnogo flapsa moze da padne u stoling... Ovo pogotovo vazi za sletanje ili ako vec oboris flaps, kontrolisi brzinu sa gasom...
Kod sletanja trudi se da uvek to radis istom procedurom, da pravis isti prilaz.
Na sletanju pocni da spustas flapsove tek kad model leti sporije, recimo, kad je model spram tebe. Ako das flaps na velikoj brzini, model ce ti se propeti...
Model koji ima flaps mozes sletati sa vece visine...
Znaci, pravis prilaz za sletanje, model je spram tebe, spustio si gas u poprilicnoj meri, polako spustas flapsove...
Ako model ide prema gore gas ti je suvise jak tj. brzina je velika... Avion treba da propada ali, da ne dobija na brzini...
Pravis prvi, pa jos jedan, finalni zaokret, i sad model ide prema tebi, skroz oduzmes gas, avion gubi na visini ali, ne ubrzava. Ako si otisao daleko pa, vidis da ces sleteti ranije dodaj malo gas, koliko je potrebno da se "dovuces"...
Ako je prilaz OK, kad model dodje na 1-2 metra od zemlje, pocni polako da ga navlacis... Time ispravis avion koji gubi brzinu i samo sklizne niz pistu... STROGO vodi racuna da navlacenje uradis nezno, kako treba, jer ako ga rano usporis model ce pasti sa metar dva visine, a ako zakasnis odskocice od zemlje...
Sve ovo nije nista komplikovano samo trazi malo vezbe i procenu sa koje visine treba poceti sletanje...
Po meni, samo se uvek trudi da imas, koliko god je to moguce, istu proceduru za sletanje...
Nemoj mi zameriti na ovom sto sam pisao, ne sumnjam u tvoje letenje, na kraju krajeva video sam da ti to dobro ide... Ovo su male "cake" iz prakse, da ti bude lakse...
Ipak samo letenje, letenje, letenje i samo letenje, doprinosi da tokom vremena, neosetno, steknes utisak da model mozes proterati "kroz iglene usi"...
Jos jednom hvala na poseti i mnogo lepih trenutaka u letu sa novim modelom....
Pozdrav, Velji, Duletu i tebi
Mirce