RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

pusher elisa

(1/3) > >>

aco:
interesuje me kakva je razlika izmedju obicnih i pusher elisa, i zasto nebih mogao da na model kome nameravam da motor stavim skroz nazad stavim obicnu elisu koja ce da stoji kao sto bi stajala i da je namontirana na prednjoj strani modela i da se isto tako okrece

GILE:
Elisa je zavojnica ili sraf koji se zavija u vazduh. Kao sto postoji levi i desni navoj na srafu tako isto vazi i za elise. Posto iz prethodnih postova shvatam da letis elektro modele, tvoja zelja je izvodljiva promenom smera motora i stvar ce raditi ukoliko i uglove motora postavis pravilno da kompezujes njegove momente.
Krak elise je aero profil pa pogledaj klipove o aero profilu to ce ti objasniti razliku izmedju vucne elise i puserke.
http://rcfly4um.org/index.php?topic=1329.msg7248#msg7248
Pozdrav od Gileta

aco:
pa da to sam i ja mislio samo nisam se setio da se smer na sus motorima ne moze menjati. Hvala.

srpska posla:
U odbranu sus motora, ;namig tj čisto da se zna  :
Smer obrataja se može menjati kod 2t motora
ako je indukcioni ventil, cox i raznorazni  2t benzinci  sa karburatorom na karteru

ako je karburator na cilindru pa klip vrši ulogu ventila

kod benzinaca mora i tajming paljenja da se menja što je prosto.
može da se menja i smer obrtaja kod motora koji imaju rotirajući ventil (pozadi) , neki već imaju predviđeno uzubljenje za jedan ili drugi smer npr mvvs 15cl

u slučaju kada je rotirajući ventil na radilici (najčešći slučaj)
ako je moguće rotirati prdenji deo kućišta za 90 stepeeni kao kod ove webre- onda je moguće

a ako ne onda mora da se naruči ili napravi nova radilica a u tom slučaju je isplativije nabaviti pusher elisu, osim ako ne postoji poseban zahtev kao kod dvomotoraca da se motori obrću elise u suprotnim smerovima.

Kod četvorotaknih (modelarskih) motora ima više načina, zavisno od konkretnog slučaja idealno je da dođe nova bregasta napravljena za obrnut smer, drugi način je da se auspuh i usis zamene mesta (ovo gubi smisao kod novijih motora koji imaju ventile različite veličine...

Ko ima šta da da dodas ili misli drugačije,  slobodno....

GILE:
Samo me muci sta cu sa navojem na radilici  mmmm i sto bolcn u klipu nije u idealnoj osi klipa  mmmm pa onda polozaj kanala za ubacivanje goriva u cilinder u zavisnosti od smera kod dvotaktnih. Samo na oko postoje univerzalna resenja u praksi ako motor mozes da prepakujes za levi i desni smer nemas iste perfomanse kao kad radi u proektovanom smeru  4e

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version