RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Izrada aviona od STIRODUR-a
skleki:
Pozdrav svim modelarima,
slazem se da je ovo vec obradjivana tema ali ja se ovim hobijem bavim vec 2 godine i nisam bas naisao na posteno objasnjenje i uputstva za koriscenje ovog materijala a ovo je jedini materijal kojeg ima u Srbiji u farbarama, izofloor i egzoticniji materijali se tesko nalaze.
Moja namera je da pokazem i objasnim kako se od jeftinog dostupnog materijala i alata koji ima svaka kuca mogu izradjivati odlicni modeli RC aviona.
Za ovaj prvi post dajem par informacija koje govore same za sebe:
Cena jedne Stirodur ploce je u danasnje vreme 100-150 din. Ovde prvenstveno mislim na ploce debljine 10 i 20 mm jer su one deblje teze i nema ih bas smisla koristiti zbog tezine mada ima na po 10mm i debljih ploca pa izvolite.
Dimenzije ploce su: 1255 x 600 mm. Ovo je odlicno za modele kojima raspon krila nije veci jer omogucava izbegavanje elemenata za ukrucenje a samim tim i komplikovanje izrade i cenu.
Tezina ploca je: 3.78 gr/dm2 za 10mm i 6.24 gr/dm2 za 20mm debljinski stirodur. Preracunajte potrebnu povrsinu ploca i time tezinu aviona koji dobijate i videcete da je materijal odlican.
Sam Stirodur je dosta krut ali nije previse krut pa da se lomi na svako savijanje. Pri jacem udarcu puca ali da se ne lazemo, ako avion zakucate u zemlju svaki materijal ce puci tako da ova osobina nije nikakav minus za stirodur.
Izuzetno lako se lepi lepkom za drvo. Moze i epoxy ali je to skupo i suvisno. Moment Express lepak je oko 500 din za pola kila lepka a sa toliko lepka mozete da odradite bar 3 aviona.
Secenje se moze raditi na vise nacina. Na ovom forumu ima mnogo opisa za secenje uzarenom zicom i slicno da bi se povrsina stirodura zatopila i time ocvrsla. Za mene a verujem i za mnoge druge, pravljenje ovakve naprave je malo komplikovano i prevazilazi moja interesovanja kao modelara pa sam ja probao sa jednostavnim secenjem nozem i smirglanjem i to mi je potpuno uspelo. Secenjem vrucom zicom se dobija cvrsca povrsina koja je cvrsta kao i povrsina stirodur ploce kad je kupite. Unutrasnjosrt je malo meksa ali nije toliko meka da je moranje da se secenje obavlja vrucom zicom. Jednostavno isecete nocem ili skalperom oblik koji hocete pa onda uzmete turpiju ili grubu smirglu da skinete krupnije ivice, pa onda ide sitnija smirgla itd i veoma brzo mozete da dobijete oblik koji god zelite. Napadne ivice i delove koji su izlozeni grebanju i udaranju mozete zastiti nekom DUCK tape trakom ili sirokim medicinskim flasterom, jer dobro lepi, i imate lagane a cvrste delove za avion koje izradjujete nozem i smirglom.
U narednim postovima cu detaljnije, sa slikama da pokazem kako ide secenje, smirglane i sta se i kako sve radi da se na kraju dobije npr krilo sa kontrolnim povrsinama koje je lagano a jako. Ponavljam, sve sa materijalom dostupnim kod nas, koji kosta reda velicine 200 din i sa alatom koji ima svaka kuca ili koji opet kosta 50-200 din.
zbabic:
Fina tema, lep pocetak price :)aplauz
Cekamo nastavak
pnedic:
Zanima me kako ces da objasnis, tj odradis izradu krila koje ima neki profil (mislim da nije daska). mmmm
igorsm:
Gravitacioni sekač stirodura sa vrućom kantal žicom je vaš najednostavniji i najbolji prijatelja pri sečenju profila.
Ja sečem profiel za dlg-ove koji su dosta tanki i ispadaju perfektni ovom metodom.
A i dosta je jeftinije za napraviti od cnc sekača.
zbabic:
@igorsm
hajde stavi koju fotku gravitacionog rezaca koji koristis. Kako seces krila koja imaju razlicit koren i kraj krila (kako racunas tacke za potezace na "padajucoj polugi") ?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version