Ovim tekstom zavrsavam ovu temu, jer je cela zamena izvrsena, istestirana na zemlji i danas probana i u letu.
Konkretna merenja sa Turnigy G 32 motorom, Zippy 4s 4000 baterijama, Gens ace 60a kontrolerom i elisom 13x6.5, su sledeca:
U=15.5V, I=45A, P=600w
Testovi su izvrseni sa polunapunjenom baterijom.
Nakon toga, zamenio sam elisu sa APC 14x7, i pri tome su parametri bili:
U=15.5V, I=63.1A, P=804W
Pri tome se model fantasticno ponasao sa vecom 14x7 elisom.
Daleko vise snage sam imao, imao sam bolje kocenje u obrusavanjima, ali je zato struja od 63A, bila previse za esc, pa se on poprilicno grejao.
U dva navrata mi se cak ucinilo i da sam imao kratkotrajan otkaz, verovatno usled nekonstantnog napajanja prijemnika.
Posto je moj Drugar Goran doneo Joker-a, bas nesto pre praznika, imao sam i prilike da gabaritno uporedim oba motora.
Masa G 32 je 227 gr, dok je Joker 7 gr tezi.
Pri tome, spoljne dimenzije su im skoro potpuno identicne.
Sama glavcina za prihvat elise je nekoliko milimetara kraca ali se sve uklopilo savrseno, sto bi rekli, "kao d..e na nosu".
Razlika u masama baterije Zippy 4s 4000 koja ima masu od 464 gr sa konektorom i TGY Nano tech 6s 3300, koja ima masu od 494 gr je, dakle samo 30 gr.
Tako da je rezime , maseni, cele prepravke, dobitak od 37 gr.
Na modelu mase nesto preko 2kg, nisam ocekivao da ce se time mnogo toga promeniti.
Kada sam izveo staticke probe, dobijeni rezultati su sledeci:
Sa elisom 13x6.5, U=22v, I=32A, P=700w.
Sa elisom 14x7, sa kojom mi je zelja i bila da letim, merenja su izgledala ovako:
U=21V, I=48A, P=1000w.
Podatci koje vam predstavljam su podatci sa Watmetra.
Nakon testa, ostaju zapamceni Imax i V min, dok sam snagu citao u rezimu punog gasa.
Nakon testova, posto uistinu nisam zeleo toliki prirastaj snage, pomislio sam da nabavim jos neku elisu, dimenziono izmedju probanih, ne bi li malo smanji struju koju pogon vuce, medjutim posto je danas bio divan dan, izvrsio sam odmah i probe u letu.
Ko je pratio moje pisanje, mozda se seca da sam ovaj avion poleteo nakon zavrsenog projekta EKIP i da sam od prvog trenutka bio prezadovoljan sa avionom i performansama.
Dakle, nije mi zelja bila povecanje mase, vremena leta, snage, ali mi se elisa 14x7 ucinila kao bolja za ovaj model i moj nacin letenja.
Prvi test sam izveo sa elisom sa kojom sam sve vreme i leteo, 13x6.5, sa kojom sam sada po watmetru trebao da imam oko 100w vise.
Iskreno, nikakvu razliku nisam primetio, tako da sam bio prezadovoljan.
Presao sam sa baterija 4s na baterije 6s, vreme leta mi se mozda malo i povecalo, a masa je neznatno uvecana.
Poslednji test je ukljucivao probe sa 14x7 elisom, sa kojom je Watmetar pokazao cak 1000w, sto je oko 50% vise snage nego sto mi je bilo na raspolaganju tokom 80-ak letova koje sam napravio.
Testovi koji su pokazali da je sada maksimalna struja 48A, obecavali su da ce esc raditi u veoma blagim rezimima struja.
Jedino sto mogu da vam kazem je WOWWWWWWWWWWWWW
Model je poleteo kao sto je uvek i poletao, brzo, kratko i neutralno ali kada sam odmah nakon poletanja krenuo vertikalno, penjao je kao metak.
Dok sam radio sve vertikalne manevre, penjao se sa takvom lakocom, tako brzo da mi je pred ocima postajao manji i manji.
Zbog ogromne snage, pun gas sam koristio samo u vertikalnim poenjanjima. Velika elisa je prelepo kocila, teziste je ne promenjeno,... sve u svemu pun pogodak.
Vreme leta od 6 min je praznilo bateriju na oko 3.75V, tako da mislim da je 5 minuta sasvim o.k, a tako je bilo i ranije sa 4s baterijama.
Mogao sam da letim i 6 minuta, ali sam tajmer uvek podesavao na 5 minuta.
Ali ono sto mi je utisak, za 5 minuta sa ovim pogonom predjem bar duplo vise puta jer je model daleko brzi a i penjanja su tako zastrasujuca da za par sekundi imam utisak da bih mogao da odem u stratosferu.
Hvala svima na savetima, Goranu na brzom donosenju motora, a mom avionu na danasnjem uzivanju.
U ovom trenutku, razmisljam da odustanem od nabavke kineskog motora jer ne znam sta bih jos kao poboljsanje mogao ocekivati.