RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
V ili T rep
marko.jovanovic:
Pošto pravim neki DLG i sada sam se debelo zarazio sa ovim hteo bih da pitam da li ima neke bitnije razlike u T repu u odnosu na V rep.
V rep mi nekako izgleda logičnije rešenje mada vidim da se retko koristi kod ovih jedrilica.Iz prostog razloga što mi izgleda dosta lakše i za napraviti a i čini mi se da je lakša varijanta u odnosu na T rep a takođe kod ovih jedrilica V rep mi deluje kao bolje rešenje pri sletanju jer kod T repova obično vertikalac štrči i dole ispod trupa pa vrlo lako čak i kada je pojačan pri nekim teškim sletanjima može da strada.
Koja s vaša iskustva i mišljenja?
Sikdanjem svakog grama sa repa kod DLG-a dobija se dosta toga
adam:
v rep nije toliko efikasan kao t rep a kod dlg je veoma bitan pravac i iz tog razloga ga ne koriste kod dlg jedlilica, jedina prednost im je tezina nista vise pozdrav
IVAN3D:
V rep je odlična stvar ali obrnuti V ^ iz razloga što se npr levom komandom zaokreta se model uvodi i u levi nagib s tim da je takva izvedba podložnija oštećenjima pri sletanju (mada ti modeli su lagani) dok kod "klasičnog" V repa npr levom komandom zaokreta stabilizator teži da naginje model na desno......
E sad gledajući DLG modele praktično 100% su sa + repom što ukazuje da su se ljudi opredelili za tu izvedbu verovatno iz empirijskih razloga, ali ljudi su i skloni da ne rade ništa novo već da kopiraju neko rešenje.
Moj glas ide za V rep ali obrnuti ;-)
marko.jovanovic:
Uf tek onda ću morati isključivo da pazim da ga slećem direktno u ruke ili da menjam svaki rep za svako sletanje....
Ovo sa V repom ću probati kod DLG jedrilice raspona 500mm koji pravim pa ću probati da napravim dve jednu sa obrnutim V repom jednu sa normalnim. Koče me kinezi odnosno naša carina nikako da mi stigne neka roba da konačno sednem da pravim ono što sam naumio.
pola jedrilice već stoji izrađeno i čeka druge delove...
Kako god bilo probaću pa šta me košta. I ovako će ti modeli biti samo sa rudder, elevator komandama bez ailerona.
Pa mi se V nekako nameće kao logičnije rešenje.
IVAN3D:
Ako nema elerone onda mi je logičniji obrnuti V a realna "virtuelna" površina "vertikalca" je nešto manja od klasične DLG izvedbe ali i dalje glasam za to ;-)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version