hvala hvala
Imao sam plan da se takmicim u Ludbergu na svetkom prvenstvu ali zbog privatnih razloga ne mogu sebi da dopustim tih 8 dana uzivanja. Najverovatnije cu otici prva dva dana (subota i nedelja) da se oprobam i upoznam ekipu. Nikola rece da je vec prijavljeno oko 150 takmicara sirom sveta. Njegov predlog je da dodjem ta prva dva dana jer ce praviti probna takmicenja da uhodaju sudije i celu pricu, pa eto mi prilike da se i ja oprobam u tom neoficijalnom delu.
Generalno, ova kategorija zahteva jako puno vezbanja, a ja sam jos uvek pocetnik u ovoj kategoriji, letim je samo za sebe jer me relaksira. Verovatno tek tokom iduce godine cu ici na malo vise takmicenja jer trenutno nemam automobil koji moze dalje od 13-og maja
O pravilima je bilo reci:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11890.msg81857.html#msg81857Poenta je da se takmicar bori protiv vremena i svojim fizickih sposobnosti. Npr. jedna od cestih "igara" u F3K je radno vreme 10min, 5 letova maksimalno za tih 10min sto znaci idelano je da svaki let traje 5 x 2min... svi jako dobro utrenitrani takmicari ostvaruju rezultate 5 x 1:59sek sto znaci da se model hvata u letu i ponovo baca uvis... Nikola trenutno trenira brzinu izbacaja, tj da mu izbacaj traje sto krace, cini mi se da je nesto ispod sekund upeglao izbacaj.... itd itd...
Da se vratim gradnji modela...
Posto sam dobio prototip trupa koji nije dosao sa vec ulepljenim maticama u trupu, a nisam ih dobio u hardveru, napravio sam ih kod lokalnog bravara i obradio u blagi konus
posto je trup veoma tanak i ne moze se lako prici otvorenim rupama, koristio sam se stapom i kanapom, tj na kraj plocice spera sam zalepio duplo lepljivu traku
maticu blago naslonio na nju i naneo epoksi lepak koji je zgusnut dodavanjem tiksija i bombaz platna. Odnos je 2:1 kako bi dobio nesto gusci lepak i lepo ulepio maticu za trup modela.
gustina epoksija nakon dodavanja tiksija i bombaz platna
matice postavim na svoja mesta u tupu, odozgo zasrafim krilo da ih lepo privucem ka trupu i ostavim par minuta da se lepak stegne...
Naredni posao je bio da se takodje ubace matice u repni deo trupa gde se usrafljuje horizontalac
Rupe sam fino otvorio da budu u simetriji trupa i dosao do dela koji je malo zahtevao mozganja. Zid klasicne M3 masinske matice smo moj matori i ja obradili toliko da bude najtanji moguci, e sad kako bih mogao da ih ulepim u otvore koje sam otvorio jer samo odatle imam pristup da ubacim lepak, stvar se malo komplikuje. Mada mozganjem vrlo brzo smo dosli do jednostavnog resenja.
Sam vrh matice sam zacepio parcetom krep trake kako lepak ne bi ulazio u navoj. Maticu navrnuo na vrh M3 srafa, krep trakom zastitio povrsinu trupa i naneo srednje gust epoksi lepak u koji je takodje mesan tiksi i bombaz platno. Lepak se stavi na vrh matice (navoj je zasticen sa krep trakom) i samo se spusti kompletan sraf na mesto gde treba da bude. Matica ima blag konusni oblik.
Da bi lepak uhvatio maticu i trup, potrebno je trup okrenuti na dole kako bi se epoksi koji je prethodno nanet slio i obuhvatio maticu i trup
ulepljene matice
i horizontalac fiksiran
Cisto da napomenem, matice na serijskom trupu dolaze vec ugradjene u trupu modela.