Zdravo Vaci,
Nema svako letece krilo zvonastu distribuciju. Generalno, leteca krila se mogu podeliti u 3 kategorije:
-Leteca krila bez strele i elipticnom distribucijom uzgona. Primer su letilice koje je dizajnirao Jim Marske (Pioneer, Monarch, Genesis...)
-Leteca krila sa strelom i elipticnom distribucijom uzgona (Atos hangglider recimo) ili tzv. super-elipticnom distribucijom uzgona u slucaju da imaju winglete ili vertikalce na krajevima krila, najbolji moderan primer je Swift glajder.
-Leteca krila sa zvonastom distribucijom uzgona. Primer ovoga su vecina krila koja su braca Horten dizajnirala. Posle njih malo je uradjeno na tu temu.
Moj dobar prijatelj iz Belgije je u saradnji sa Albion-om Bowers-om (NASA Nil Armstrong Flight Reserach Center) poceo da pravi modernu varijantu hangglider-a ovog tipa, napravljena je vecina kalupa, ali je zbog rasta troskova morao da stopira projekat. Albion Bowers trenutno testira drugi model ovog tipa u NASA-i i postoji mogucnost da ce prva letilica na Marsu biti upravo ovog tipa.
Jos uvek se ne zna sve oko nacina funkcionisanja ovih krila, ali rezultati su neosporivi, kako teorijski tako i sa prakticnih testiranja. U kontaktu sam sa Bowersom, tako da imam info iz prve ruke, a i ja sam malo tu umesao prste sa nekim simulacijama i teorijama kako sve to funkcionise
Glavna nepoznanica trenutno je mehanika proverse yaw-a ( ne znam da postoji nas izras za ovo) koji se pojavljuje. Bowers je postavio teoriju, ali nakon simulacija koje sam radio imam drugo objasnjenje koje je verovatnije. Bowers je dobio dozvolu za testiranje u aerotunelu tako da ce biti provereno ko je u pravu, ne samo na letecem modelu i simulacijama, vec i direktnim merenjima.
Izvinjavam se sto sam se raspisao, nadam se da ne dosadjujem previse, ali ovo je tema kojom se bavim zadnjih godina i jako me interesuje.
Shodno tome bilo bi lepo napraviti neki model kod nas i testirati neke stvari. Retko covek ima priliku da se uplete u stvari vezane za fundamentalnu aerodinamiku i da tu pokrene nesto. Prica na ovu temu je podugacka, ovo je samo mali detalj...