Pa vidi taj tvoj su29m je pre svega neki hibridni avion koji u najačem podešavanju se ponaša kao i 3D modeli tako da ima dovoljno snage da ga samo pustiš iz ruke i da on ode vertikalno kao raketa. Druga stvar je što je to FABRIČKI model koji je pravljen na osnovu gomile prototipova kako bi se dobilo najbolje rešenje te čak i bacanje modela ne bi rezultiralo nekim naglim kretanjem na stranu prema dole OSIM u slučaju da ga bacaš bočno od vetra ako bi ti tako nešto i palo na pamet.... Kod svih pravljenih modela koji se prave ručno posebno ovih varijanti od karton pene imaš tu nesreću da ništa nije idealno (nije ni na tvom modelu ali je bliže ideali bar 5X) i da i mala razlika kod uglova i profila krila dovede do recimo boljeg uzgona na nekom od krila pa se model iz čista mira okrene na stranu i krene da ljubi zemlju.
A dok ti ne stigneš do komandi stanice to odavno završi ravno sa livadom. Druga stvar je što se uglovi krila i repa rade uglavnom odokativnom metodom tako da i tu ima grešaka. I kada se sve kockice poklope ode trud uzalud. Ovako kada poleti sa trapovima ma koliko da je loše utrimovan, repat i slično imaš vremena da ga nekako spustiš ili koriguješ pri poletanju jer su ti prsti na komandama....
Ja sam imao tu sreću da je sve jako dobro od početka jer sam koliko toliko vodio računa kod tih krucijalnih stvari. Malo mi se u početku činilo da je repat ali se to iskazlo samo pri dodavanjem naglog gasa što je posledica malo slabijeg ugla motora prema dole. Kada sam puštao gas u letu nije vukao ni dole ni gore niti u stranu... Motor bi mogao malo i desno da ide kako bi rudder ispravio u neutralu ali dobro je i ovako. Ja sam kažem zadovoljan.
Eto ti sad... pa što onda pravite sami modele, ako te ovo te ono ne valja, pa nemoze ovo ili ono... a jeftinije nije nikako, bolje nije nikako, vremena potrosis 10 x vise... u čemu je poenta... Sado/Mazo....
Ja zaista razumem pojedine, ali zaista pojedine modelare, koji zele neki avion koga nema u prodaji ili je jako daleko ili jako skupo, neka retka tica, ogromna... a covek iskusan, poznaje materijale, tehnike, bavio se time, zna da leti, zna cemu sta sluzi, kako fercera, kako da unapredi, olaksa sebi muke, uradi bolje, neki novi izum u necemu sprovede kroz svoj rad, potrosi godinu dve raznih slatkih i kiselih muka, gomilu para, sam odabira set-up sta ce, gde ce, kako ce.... stvara dokumentaciju za sebe i za pokolenja....i na kraju 100% ruku svojih delo, svoju bebicu, cedo odnese na livadu i poleti... normalno uspesno... ili manje uspesno al je svestan gde je pogresio, gde je sam sebi rekao tu sam isfusario itd..itd... to razumem i skidam kapu...
Ali, sve ove lose imitacije svega toga, da budem iskren.. ne razumem.... Ali sto je najgore vecina krene ustedece, zakinuce ovde ili onde, a pri tom blage veze nema ni sta da pita, a kamoli sta kako radi ili sta se kako pravi... i na kraju corak... ode mast u propast, puko to malo para ni za sta, nit poleteo nit leteo, ali zasigurno sleteo... Dangubio nocima, nesto sklapao, lepio, krpio, skidao, stavljao... nista im nije jasno... To malo parica otislo u neke jeftine bezvezne delove, jedno sdrugim veze nema, vreme se potrosilo u modeliranju.. model nikad nije poleteo.. niti je isti nesto naucio...
Ajd uzdravlje