U subotu sam uspeo da poletim i leteo nekih 15-20 minuta sa jednom baterijom. Bilo je kasno poslepodne bez termike ali sa dosta vetra, povremeno jakim vetrom. Kameru sam bio prebacio na trup iznad krila (teziste), medjutim na kraju (pred poletanje) sam je sklonio jer je nesto krenula da zeza pa sam mislio da ne radi.
Elem start je bio uspesan, bez onih trzanja i prevaljivanja na levo krilo. Povremeno je vetar bio toliko jak da mi je par puta (na nekih 20-ak m visine) bukvalno stajala u mestu (kao zmaj). U tim slucajevima sam oprezno davao gas kako mi ne bi jurnula u stall ili kovit, pa je ponovo izvukao na vecu visinu.
Probao sam i mix kocnica+horizontalac i to fercera dobro (mada cu malo smanjiti otklon horizontalca): kada aktiviram kocnice, jedrilica dobija nos na dole dovoljno da ne gubi brzinu (cak je malo i brze, zato kazem da cu smanjiti otklon horizontalca).
I dalje zadrzavam mix koji mi uvlaci flapsove kada dam preko 70% gasa - al tu nikako da ubodem otklon horizontalca (il je premalo, kao sad, ili je previse kao ranije).
I sada mogu da kazem, nemam pojma sta je na kraju bio razlog onog ludog ponasanja. I jednino mi kamera nije bila na repu - ostalo gotovo nista promenjeno.
No moram da naglasim da sam utego desno krilo koje je bilo blago izvitopereno u korenu i promenio letvicu koja sluzi za konekciju krila sa trupom, tako da sada krila lepo (i podjednako) ulegnu u trup. Zaboravio sam da slikam, ali cu da odradim.
Napravio sam i nosac kamerice koji prati trup tu na mestu gde se montira i sa 4 sitna srafcica usrafio u plastiku trupa (jos ispod sam postavio obostrano lepljivu traku).
I jos jedna definitivna stvar koju sam zakljucio je da mi je jedrilica nabila zesci strah od poletanja (izbacivanje). Bez obzira sto sam je cesto bacao bez motora, sa motorm mi postala frka. J.... valjda cu i to prevazici. Ranije kad sam se kao klinac bavio time, milion puta sam bacao jedrilice (tj uglavnom sam imao jedrilice) - bez problema. Sad frka.
Uslikacu neke fotke pa o(t)kaciti