Pozdrav svima
Skoro sam kupio Piper J3 Cub 450 ARF raspona 1,3M koji će mi biti prvi trener. Proizvođač preporučuje 2 vrste pogona za ovaj avion:
1. Motor E-Flite Park 450 890KV, sa elisom 10x7, E30A ESC i 3S baterija 1800mAh 30C
2. Motor E-Flite Park 480 910KV, sa elisom 12x6, 40A ESC i 3S baterija 2100mAh 30C.
Pošto nisam našao dovoljno podataka o ovim motorima na netu, iskoristio sam eCalc kako bih video da li mogu da nađem neke zamenske, pošto je ove motore teško dobaviti kod nas.
Malo me je zabrinulo kada sam video rezultate za Park 450 motor, pošto se pojavljuju upozorenja da "to baš i ne bi letelo"
Rezultati za motor Park 480 su bolji i u nekim granicama "prihvatljivog", mada struja "ide u crveno":
Oba motora su do 250W snage, pa se plašim da bi to možda bilo premalo za mene kao početnika, ako treba da se "čupam" iz nekih situacija...
U razgovoru sa mnogim kolegama mi je savetovano da stavim, za početak, jači motor, sa više snage, gde bi mi odnos potisak - težina išao čak do 1.72:1.
Povećao bih težinu na nosu sa 80gr na 130gr, ali bih dobio mnogo više snage "za nedaj Bože"...
Opredelio sam se za motor Joker 3542-7 800KV - cenim da bi on stao ispod kaoptaža bez problema, a i jedini je u seriji 3542 koji je predviđen i za 3S i za 4S. Serija 3536 je predviđena za 2S i 3S, što mi ne bi dalo mogućnost promene vrste baterije u nekim budućim projektima.
Da li je neko koristio motor Joker 3542-7 800KV - interesuje me dužina motora sa nosačem i adapterom za elisu, pošto na sajtu postoji podatak "Housing-Ø/total-L w.o. Shaft/Shaft-Ø 35/42/5 mm" Kućište je fi 35mm, osovina je fi 5mm, ali srednji podatak ne zznam - da li je 42 samo dužina motora BEZ osonive ili sa?
Takođe, voleo bih da se javi i neko ko je imao ovaj model - da li su preporučeni motori (ili njima slični po karakteristikama) dovoljni za lagano letenje ili mogu da posluže i za neko "čupanje" iz ne predviđenih situacija