RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Ugradnja baterija

(1/11) > >>

Sava:
Bilo da je model kupljen ili napravljen, sleduje ugradnja opreme. Jedna od komponenata su i baterije. Značajne kako za napajanje tako i zbog svoje težine za podešavanje težišta.
Pričvršićivao sam ih umotavanjem u sunđer, čičak trakama, plastičnim vezicama i večito bio nezadovoljan. E onda sam legao potrbuške i smislio da napravim kutiju-sošku, iznutra obloženu tankim sunđerom. Dimenzija kutije je takva da baterija tesno ulazi u sunđer koji je zalepljen za zidove kutije. Kutija je napravljena od toplolovog špera debljine 3mm i sastavljena epoksi lepilom. Nema šanse da baterija sama ispadne. Sada kutiju ulepim u model na mesto gde kaže težište, a tako da bateriju mogu eventualno da izvadim.

Kao to izgleda u jednom modelu vidljivi je na sledećoj slici:

Naravno da postoji više varijanti, ja sam radio ovako u priličnom broju modela i do sada ni jedna nije pravila probleme. Vrlo brzo se baterija vadi i stavlja bez kojekakvih traka i žica.

mirce:
Za baterije i kutiju bravo, ali servoi se nikad ne ugradjuju kao na poslednjoj slici - popreko. Uvek idu po dužini...

Verovatno je avion neki arf, ali to ne menja stvar.

(pijemo)

Sava:
U pitanju je ARF i servoi su predviđeni baš tako. U suprotnom ne odgovaraju ni sajle ni komande koje je isporučio proizvođač. Mesto i položaj servoa definisao je proizvođač CMPro. Verovatno znaju zašto.  :big smile
Vidim da sam bio u zabludi i voleo bih da mi se objasni zašto servoi moraju da budu postavljeni uzduž. Servoe postavljaju naopačke, ukoso, ležeći, a da je samo uzdužno ispravno, prvi put čujem.
No evo prilike za nove replike i skretanje sa teme.  :)aplauz

petar:
Naravno da ne moraju, mozes da ih montiras (ili projektujes... ARF, recimo) kako god ti padne na pamet, ali ako hoces da dobijes malo bolje onda treba da ih ugradis uzduz.

Mozda se ugradjuju uzduz jer su obicno montirani na onim gumicama pa posto poluga nije u osi srafova koji drze servo onda se servo mrda jer se pojavljuje sila koja hoce da nagne servo, a posto su srafovi u tom smeru blizu (imaju malo medjuosovinsko rastojanje... da se malo nasalim...) onda se servo vise naginje.

Sto se tice one kutije za baterije lepo izgleda, samo se pitam koliko dodaje tezine...

pozzz

mirce:
Nemoj Savo da se ljutiš, vidi se da je ARF... Nećemo skretati sa teme, izvini...

(pijemo)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version