RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
staklo-platno info
bjanko:
Jel ima na forumu negde da je neko radio trup od tkanine sa ucvrscivacima i sl. da je lepo objasnjeno da ne listam ceo forum i koja je najjeftinija varijanta.Ima dosta na slovenackom forumu ali nije na srpskom ;namig
Hvala svima na odgovoru
marko.jovanovic:
Trup za čega?
Imaš raznih metoda.
Ako su za jedrilice imaš varijante gde se recimo uradi kalup za trup i jedna i druga polovina, poslaže se tkanina po želji i debljini sa naravno premazima epoksija, sastave polovine kalupa i učvrste i unutra se naduva balon koji će sve da drži na svom mestu dok se ne stegne..
Druga varijanta je da praviš kalupe muško ženske varijante. Znači napraviš prvo polovinu kalupa od recimo poliuretana, MDF-a, nekog mekšeg drveta ili šta imaš, obradiš ga, prefarbaš, ispoliraš, namažeš odvijačem i onda na njega nanosiš poliester kako bi dobio muški ili spoljnji deo kalupa. Kada se on osuši izvadiš ga i u njega naliješ poliseter kako bi napravio ženski unutrašnji deo kalupa. Naravno da se ne bi zalepilio treba koristiti odvijače ili kako se zove za poliester želkot ili kako već.
Kada dobiješ i jednu i drugu polovinu onda opet kalupe mažeš odvijačima, ređaš tkaninu i lepo stegneš.
Na taj način dobijaš polovinu trupa u tkanini. Možeš raditi i sa stiroporom kao kalupom preko koga će ići tkanina pa da je nekako izvakumiraš a posle stiropor dezintegrišeš sa benzinom ili nitro razređivačem kako bi ti ostao šupalj odlivak.
Pun je net raznih varijanti pravljenja trupova i raznoraznih odlivaka
Vaci:
Mmmmislim da nema na ovom forumu. Ja sam to radio
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,10968.msg86416.html#msg86416
ali nisam objasnjavao, jer je ozbiljna tema za pisanje, a ovde je prilicno neplodna zemlja. Koju god klicu da bacis ona se izjalovi. Rade to ljudi, ali nema motiva da se ovde pise o tome. Mozda se nadje nekad neko ...
bjanko:
Da nisam rekao hteo sam da probam da napravim jedan niskokrilac da trup napravim od punog drveta pa da iskoristim to kao kalup ali ipak treba neko znanje samo jos jedno pitanje koja se tkanina koristi i koji epoxi
Hvala jos jednom na odgovorima
alzo:
Mislim da ovde odprilike ima sve sto ti treba, odvajaci ,smole i tkanine....ima dosta klipova na tubu o tome, meni ne izgleda preterano komplikovano samo ako covek ima to gde da odradi zbog isparenja
http://www.bgmodelshop.com/index.php/Epoksi-smole/Epoksi-smola-L-+-U%C4%8Dvrs%C4%87iva%C4%8D-L-set-1kg/flypage-ask.tpl.html
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version