RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
staklo-platno info
grebic:
Mana ovakvog nacina gradnje, pored izrade kalupa i zezalica, je jako visoka cena propratnog materijala. Odvajaca, punioca, one smese za isradu kalupa...jako, jako skupo.
Ima neki baja na KP koji se bavi izradom nekih cuda od poliestera i prodaje neku crvenu smesu od koje pravi kalupe. Nije kalupni silikon..ne znam sta je. Nisam probao, ali je cena smesna. Za neki manje zahtevan model mozda mozes da vidis da li je upotrebljiva. Cenim, ako njemu valja sa poliester, sto ne bi valjalo za epoxy mmmm
Sava:
Grebić je u pravu, za jedan primerak totalno neisplativo, još ako nemaš debelo iskustvo i upropastiš materijal tek tada je skupo. Govorim Ti iz iskustva jer ako je neko radio tu tehnologiju, onda sam to ja. Radio sam mnogo ozbiljnije stvari nego što je jedan trup. Nisam posisao svu pamet ovoga sveta, ali ovo je istina. Mogu Ti opisati svu tehniku izrade, ali to je malo poduži tekst.
Napraviš klasičan trup od balze i špera i nema da Te boli glava. Ima puno dobrih planova prilagođenih CNC mašinama i laserima, tako ćeš doći najlakše do pravog modela.Napominjem da je ovo moje LIČNO iskustvo i bilo bi mi žao da ga ne podelim sa tobom.
Pozdrav, 4e
bjanko:
Da razumeo sam bolje ne epxerimentisati (pijemo)
Vaci:
Neeeee.... bas treba eksperimentisati, jer je to najbolji ijedini nacin da steknes tako neku vestinu. Samo sto je to proces koji traje, i radi se na nekim manjim uzorcima. Kada testiraju beton to rade u laboratoriji, a ne naprave most pa da vide dal ce da izdrzi. Slobodno eksperimentisi ako imas volje i novca za to, na nekim manjim projektima. Ne moras bas da napravis ceo trup za avion, tesko da ce biti to dobro iz prve.
Ako si dobar sa engleskim ceo svet ti je na vrhovima prstiju. Na RCGroups imas vise nego sto mozes da progutas. Staklo nie skup materijal, a nije ni neka jeftina poliester smola, za vezbu. Kad ti malo udje u ruke uzmi epoksi i udri.
Kalup moze da bude vrlo jeftin ako imas pristup CNCu, od medijapana il tako nesto. U stvari fora je u izradi kalupa, za ostalo ces se snaci, uvezbati... Ako nemas pristup CNCu, onda ti je izrada kalupa pa tek posebna pisanijaaaaaaa..... Pogledaj RCGroups, jedini pametan savet koji mogu da ti dam. Ako nisi mnogo zahtevan i bas ti merak na kompozitni trup, ovo sto je Alzo postavio (Lost Foam tehnika) je ok.... onako...
sloba_b:
od a to š..http://www.flyfreak.net/elektro-modeli/cyclonebird-interceptor/
nadam se da moderatorima nece smetati ovaj link, a ne preporucuje se otvaranje istog nocu da se ne doceka jutro uz monitor kao sto se meni desilo..balava tastatura, zaista umetnost modelarstva
procitao sam svih 30i kusur strana u dahu
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version