Malo sad skrećemo sa teme ali ipak ...
Generalno nije samo Kalemegdan, ceo Beograd je u lošem stanju. Rupe na ulicama, grafiti, oronule fasade koje padaju ljudima na glavu (za razliku od dronova), iz vazduha tek da vidite nadogradnje i ne legalne kuće izgrađene na krovovima zgrada u centru itd ... itd ...
Po meni uvek je stari deo Beograda i imao lošu i pomešanu arhitekturu, ali je nekako funkcionisalo, do novijih vremena, kada se dodatnom novogradnjom grad estetski skroz uništio ... Pogledajte samo novi hotel do Narodnog pozorišta, koji izgleda kao da je uvijen u zlatnu foliju od čokolade ...
Snimci iz vazduha, makar pružaju privid sredjenosti grada, jer se ne vide detalji (djubre na ulicama recimo) , kad sam stavio Panoramu Beograda na youtubu dosta ljudi je raspravljalo u komentarima na temu, pa ovo nije ,,moj grad,, izgleda i suviše dobro iz vazduha, kakav je sa zemlje.
Hoću reći, zato sam se i raspisao, da snimci iz polu ptičije perspektive još predstavljaju i jedinu normalnu perspektivu da se može grad i njegova arhitektura promovisati kroz atraktivne hobi ili profesionalne snimke. Pustiti ljude da snimaju sa svojim realno igračkama , uz poštovanje osnovnih propisa, može samo doneti korist kako kreativnu, edukativnu, tako i turističku zemlji, a samim tim i njenim građanima. Donositi propise, u komunističkoj prevaziđenoj doktrini, donosi samo privremenu korist pojedincima, a trajni gubitak celoj naciji ...
Nadam se da ako neko čita ovo, od ljudi koji mogu uticati na propise, da će već jednom reći ne rečenicu: Jeste, u pravi si, ali to je tako , nego rečenicu: Jeste, daj da vidimo šta može da se promeni, i da menjamo ...
Ne važi ovo samo za snimanje iz vazduha, važi generalno za sve u ovoj državi, i do god je tako, nama nema napredka, može da priča šta god hoće ...