Pozdrav za sve!
Cini mi se, da su, vec neko vreme unazad, na Forumu su prisutne teme koje bi se mogle svrstati u "razmenu misljenja", sto nije lose, ali li trebalo povecati broj postova koji se bave tematikom radova oko modela i opreme.
U tom svetlu, evo mog iskustva o brushless gimbal motorima.
Pre izvesnog vremena sam kupio od Rctimer- a: Rctimer 2804-100T Brushless Gimbal Motor (
http://rctimer.com/product-1029.html ). Motori su odlicni, fino rade ono za sta su napravljeni, cena je ok. Prilikom ucvrscivanja na gimbal (DIY gimbal za Mobius), mojom greskom sam ostetio dva motora, a razlog je duzina srafova koji dolaze sa motorima. Bez provere duzine srafova, u nameri da ih montiram, usrafim jedan motor, sve povezem i isprobam gimbal. Vidim da motor ne radi. Skinem taj motor, uz psovanje RCtimer- a (kako im motori ne valjaju) i postavim drugi. Naravno, nisam obratio paznju na srafove i sa drugim motorom ista prica
Moje psovanje RCtimer- a se povecalo (flipnuo sam) i odlucim da proverim na netu sta su drugi napisali o ovim motorima. Vidim da su kritike pozitivne, dosta ih hvale, ali negde naidjem na podatak o duzini srafova i problemu koji oni mogu napraviti. Tek tad shvatim da nije problem u RCtimer- u
Otvorim motor, proverim srafove i vidim gde je problem: deo gimbala, gde je motor montiran je debljine 1 mm, kad uvrnem sraf da ucvrstim motor, on osteti namotaje na zubcu. Trebao sam ubaciti jednu ili dve podloske za M3 sraf i sve bi bilo ok.
Posto sam vec rastavio motor, pogledam na netu ( a i na ovom Forumu ima tema gde su ljudi pisali o premotavanju motora), odlucim da pokusam da premotam motore. Ako uspem super, a ako ne, kupicu druge (razmisljam, 2- 4 nedelje da stignu, posto cu cekati dostavu, rekoh da probam).
Evo fotki kako su radov tekli:
Sema za namotavanje
Motor
Zupci
Obelzavanje zubaca
Namotana prva faza , koristio sam lak zicu debljine 0,18mm, na zub namotano 110 namotaja
Druga faza
Treca faza
Povezivanje u "zvezdu" i lemljenje kabla nisam fotkao, posto je pipav posao, zaboravio da napravim fotke ...
Sklapanje motora
Seger na mestu
Provera motora uradjena, nema spoja na napotajima, ni na zubcima, ni na kucistu motora, sve tri faze u kontaktu.
Za jedan motor mi je trebalo oko tri sata, da namotam lak zicu, sve pospajam i sklopim motor. Posto ovo nisam ranije radio, a i ne bavim se ovom vrstom posla, predpostavljam da moze i za manje vremena da se uradi ceo posao.
Ostaje da montiram motor uz oprez oko srafova
i proverim kako motor radi.
Toliko za sad, pozdrav