Da bih zapoceo pisanje o izradi ovog modela, moram se osvrnuti na svoju trenutnu situaciju.
Vec duze od godinu dana sam na radu u Africi.
Smesten sam u prelepom kampu, u veoma dobroj kuci, imam svoj mali zivotni prostor.
Ono sto cenim najvise je livadica na 50-ak metara od prozora moje sobe, gde letim, skoro svaki dan.
Sa sobom sam poneo helikopter T-rex 500 i napravio sam stotine letova za to vreme.
Uz to, na racunaru sam nacrtao nekoliko veoma interesantnih projekata u program Solid Works.
To crtanje nisam prestao da praktikujem, ali me u zadnje vreme veoma “zasvrbelo” da nesto pravim, ili modelarim, kako ja to volim da kazem.
Za Novu godinu sam izvrsio servis helikoptera, nakon pada , sa mnogo studioznosti , truda i ulozenog vremena.
Ipak, nakon desetak dana, servis je bio gotov, a radni sto, postao je ponovo podloga za lap top.
Razmisljanja da donesem neki od zapocetih projekata, pala su u vodu kada sam proverio mogucnost transporta nekog od njih.
Kada dolazim u Afriku, period ostanka je od tri meseca pa na vise.
Za taj period, poprilicno licnih stvari mi treba, tako da jos jedna velika kutija, predstavlja problem.
Kada se vracam u Srbiju, mnogo sam manje natovaren, a ono sto sam nosio od obuce i odece, mogu i da bacim.
Knjige su procitane, hrana pojedena, patike pocepane, majce izbledele…
Dakle, poneti kit, a vratiti polu gotov model….ideja je na zdravim nogama.
Za osnovni rad, sklapanje drvenarije modela, ne treba neka velika kolicina alata.
Kada bi se zaslo u sferu izrade detalja i zavrsnice modela, kolicina potrebnih stvari porasla bi poprilicno.
Spenadle, lepak, rende, ploce za smirglu, klesta, pinceta, scalper….zapravo je sve sto se nekada koristilo pri izradi modela i zapravo sve sto vam treba.
Ostalo se moze napraviti, a poprilicno toga je i ovde dostupno.
Izrada nekog od projekata koje sam nacrtao, nije mi se ucinila izvodljivo jer bi mi poprilicno truda i vremena trebalo da dok sam na odmoru u Srbiji, sve pripremim.
Pri tome, nisam zeleo tih nekoliko nedelja da koristim ni za sta drugo osim za boravak sa porodicom, drugarima i po neko letenje na Srpskim aerodromima.
Voleo bih da kazem da sam nakon dolaska u Afriku nekoliko dana iskoristio za privikavanje, ali to bi bila laz.
To vece kada sam stigao, zapoceo sam sa pripremom za pocetak pravljenja Ryan-a.
Uputstvo sam nasao na netu i odstampao jos pre nego sto sam sam kit i kupio.
Tako da, znao sam sta treba da radim, trebalo je samo… poceti.