RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

Fairchild Pt-19 Sport scale 40"

(1/7) > >>

Gabor:
Evo još jednog mališana kojeg sam napravio u zadnjih par meseci. Kako i u naslovu piše, radi se o modelu Pt-19. Plan je stigao od kolege Slobodana Rajevića, a kit je sečen kod kolege Dejana Tutunovića.

Model je imao uspešan "maiden flight". Čim ugrabim malo slobodnog vremena, onda ću detaljno da napišem tekst o gradnji modela, sve popraćeno sa slikama.

Ako ste nestrpljivi, onda tekst možete već i sad pročitati na mom blogu, u temi Fairchild Pt-19 Sport scale  :)

Decky:
Lepota od modela!
Izgleda bolje nego neki fabrički!
 :)aplauz :)aplauz :)aplauz

Gabor:
Još jedan divan model iz vremena drugog svetskog rata.

Istorija aviona

Fairchild PT-19 (fabrička oznaka NSC M62) je bio američki primarni jednokrilni trener avion koji je služio u USAAF. Tokom drugog svetsko rata, isti avion su koristili i RAF, i RCAF. Ovaj avion je već bio savremeniji u odnosu na dvokrilac PT-13, i koristili su ga i za obuku pilota. Kao i kod ostalih trener aviona USAAF, i PT-19 je imao razne oznake u zavisnosti od motora u njima.
Avion je niskokrilni jednokrilac sa fiksnim stajnim trapovima i repnim točkom (taildragger). Posada od dva pilota je sedela jedan iza drugog, u kabini otvorenog tipa. Jednostavna, ali čvrsta konstrukcija, trup od zavarene čelične cevi sa tkaninom pokriveni, dok ostali delovi su od šper ploče i isto su pokriveni sa tkaninom. Upotreba rednog (linijskog) motora i uzan nos aviona omogućio je idealan vidljivost za pilota, dok je široko postavljen prednji trap dozvolio je stabilno rukovanje pri poletanju i sletanju

Pred novu godinu, u radionicu mi stigao kit ovog lepotana. Kit je sa laserom sekao kolega Dejan iz Čačka

Plan sam dobio od Slobodana iz Valjeva. Plan se štampa na papire veličine A4, pa se zalepi

Plan je detaljno nacrtan, oko sastavljanja nije bilo nikakvih poteškoća

Balza i šper su bili lepo isečeni, mada na nekim mestima je bilo male potrebe da se proseče i sa skalpelom

IVAN3D:
Gabore ako nije tajna koliko košta sečenje za takav model?

()-()

Gabor:
Kontaktiraj Dejana pa će ti reći sve :-)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version