Interesuje me da li neko zna da pravi karike za glow motore,imam webru od 6,5ccm i na njoj imam ishabanu kariku ,kako da je napravim ,od kog materijala i kako se to racuna ,znam da ima zazor na spoju karike i treba da bude nesto minimalno ali neznam kako se to racuna i koji precnik da stavim pre secenja a kad je isecem da bude taj koji zatvara pun krug stubline
aj pomozite pa da vidim kako da to izvedem
ako neko zna tehnoloski postupak izrade bio bih mu zahvalan da miopise pa da probam da je napravim
ako trebaju neke mere da stavim stavicu ovih dana ,precnik stubline ,precnik na klipu i kanal useka za kariku ,ako je sve to potrebno
Dejane, nerado pisem ovakve tekstove. Lepo si zapoceo pitanjem i mislim da ovaj forum ima smisla izmedju ostalog i u razmeni iskustava. Iz pitanja se vidi da ti trazis pomoc i savete u nameri da napravis kariku za taj motor.
Javi se nesto kolega modelara sa dobronamernim stavovima ali ili nehotice nagaze na tvoju ne malu sujetu ili se ti ovde zabavljas pa prvo pitas a onda "nakrpis" sve koji ti kazu da je to ozbiljan poduhvat. Vidimo da imas Prvu petoletku iza sebe, vidimo da nemas para za kariku, vidimo da ces baciti motor ako ne uspe. Pazi, tvoj motor, tvoja karika, samo napred.
Ja sam bio u prilici da snimam namenski film o fabrici 27.mart u Novom Sadu. Snimao sam i deo fabrike gde se izradjuju karike. Snimanje se inace radi uvek uz konsultacije inzenjera i sevova proizvodnje. Sama legura dok je jos u tecnom stanju, istopljena, tri puta ide u laboratoriju na provere da li su sve komponente u pravilnom odnosu. Obrada je na posebnim strugovima, kaljenje i hladjenje je posebna prica, precnik u odnosu na klip, tolerancija u odnosu na njen kanal na klipu, njena elasticnost, termo stabilnost, i sve to za tomosove mopede. U glow motoru je ozbiljna temperatura.
Niko ne milsi ovde nista lose. Ja svoju modelarsku energiju trosim tamo gde sigurno ima rezultata. Ti naravno imas svoje vidjenje bavljenja modelarstvom. Ne moras se ljutiti.
Puno pozdrava, Bata Stepanovic.