Datum 31.12.2016
Juče smo probali novu jedrilicu SKY WALK raspon 2,6m, koju je Pera iz CVM-a konstruisao i napravio Pera trenutno nema komp., pa me je zamolio da ovo objavim. Jedrilica je već pominjana tu na forumu, i @alzo je objavio snimak . Moj video je katastofa zbog lose kamere na telefonu ali se glavno vidi a Pera je insistirao da ga objavim...
U zadnjih mesec dana od prvog leta, doživela je nekoliko prepravki najviše na trupu koji je sada od epoxy-ja. Ono najvažnije, jedrilica leti fenomenalno. Finesa odlična , sa 4m visine preleti pola piste na 13-ici.Treba joj niski prilaz za sletanje , možda i kočnice za kraće piste. Osetljiva je na komande, jako je okretna, minimalna brzina jako mala i to u uskim zaokretima. Termiku hvata tamo gde druge samo prolaze. Trup je od epoxy smole sa karboskom šipkom do repa. Poklopac kabine takodje epoxy sa malim usisnikom za vazduh. Krila su od balze, iz dva dela sa eleronima, spojena karbonskim bajonetima. Presvučena je monokotom. Izuzetno je lagana, sa svom elektronikom i baterijom 3S od 1500 mAh, teži oko 1200 g. Trenutno ugradjeni AXI motor na njoj je prejak pa može biti i manji. Penje sa trećinom gasa kada je baterija puna. Pera je ubacio obične HTX 900 servoe, koji potpuno zadovoljavaju letenje ovakvim modelom. Jedna je već našla novog kupca , još 3 su poručene i u izradi, a ja čekam delove za moju pa ću je sam sa zadovoljstom sastaviti. Juče smo imali i manji peh. Prilikom jednog Perinog sletanja, otpala je karbonska drljača sa repa i izgleda napukao horizontalac. tako da mi je u sledećem letu otpala leva strana horizontalca sve sa pokretnim delom . Jedrilicu sam sasvim normalno spustio sa onom drugom polovinom. Peri nije dao djavo mira, pa kaze ajde i ovo da snimimo ponovo . Tako da na snimlku ima jedno ručno bacanje bez motora u takvom stanju. Naravno Pera je kasnije sve sredio, ubacio karbosko ojačanje na spoju i ekspresno rešio stvar.
Jedrilica će moći da se poruči gotova ili u kitu. O tim detaljima će biti reči nešto kasnije...
I video:
Izvinjavam se za spontane psovke koje su usle u snimak, nisam stigao to da pocistim...
https://www.youtube.com/watch?v=51YG2Q82eTs&feature=youtu.be