Da i u ovoj modelarskoj kategoriji je isto kao i u avio modelarstvu. Samo ko želi da napravi nešto ekskluzivno jer je željan izazova, a za cenu se ne pita, kao recimo Mirče svoj G2, vredi napraviti od osnova, ali samo onima koji već imaju dosta iskustva u gradnji kao i radionicu.
U skala auto kategoriji takođe ima lepih izazova, recimo kao ovaj, koji je uzeo jedan postojeći cirkuski vagon prikolicu i na osnovu njegovih mera je napravio umanjeno i to od Alfer profila, naravno.
http://www.modelltruck.net/showthread.php?30494-Geisterbahn
Ovde je slika detalja kako je obradio složene sastave sa Alfer komponentama i alu limom za otvaranje stranice. Šarka je takođe interesatna i jaka.
Sa druge strane, jeste, posotji i onaj skarabudži način gradnje od letvica, lezonita i pilica, a vešti mogu čuda da naprave od toga. To je bilo davno tako, kada stvarno nije bilo ničega drugog, pa su se razne makete pravili od svega i svačega. Treba videti da je to vreme prošlo. Ovo sa kamionima je već jedan višlji nivo i mnogo je lakše da se radi sa dobrom ponudom delova i mnoštvo alata i tehnologija na raspolaganju za graditelje.
Kitovi koje se nude su možda najbolje rešenje, ako se traži dobar i siguran rezultat i najkraće vreme da se dođe do cilja. Gradnja ponekad može da nas previše zarobi, umesto da se igramo sa njima kao gotovi. Pa neka svako nađe ono u čemu može da uživa, ali jako treba paziti na meru, jer modelarenje je veoma opasan hobi. Ako ti kaišnik uhvati rukav, nema ti spasa. U hobi se lako ulazi, a teško izlazi.
Konkretno za tvoj slučaj, ako nema neke ozbiljne prepreke, onda se neće stati na jednom kamionu i jednoj prikolici. Treba će još jedan za ne znam šta, pa jedan ozbiljan bager, pa jedan ozbiljan rovokopač za gradnju terena sa putevima, mostovima sa garažama, sve to u jednoj hali od najmanje 200m2
Prilike za ovu i druge kategorije hobija su sasvim drugačije na zapadu. Imaju sve na raspolaganju. Kupovnu moć, odličnu ponudu sirovina, poluproizvoda i gotovih modela. Imaju odlične berze da se sarađuje sa drugima, menjaju i prodaju svoje radove. Interesantno je da ima mnogo i takvih entuzijasta, koji će da kupe jedinstveno ma koliko da košta , jer nemaju vremena za hobi. Gde smo mi u svemu ovome. Pa tu negde, nigde.
Svaka rec na mestu. Solidno sam prosao po zapadu u zadnjih 10 godina i bavljene svim vrstama hobija je mnogo lakse tamo negdi preko,nego kod nas. Mada smo u avio RC-u odlicni. Nas drugar Zajko ima finu ponudu modela i delova za iste.Ja licno imam 4 modela iz njegove radnje i prezadovoljan sam.
Volim kad imam odmah nesto da kupim a ne da cekam isporuke. Jos par momaka dobro rade posao i prezadovoljan sam saradnjom. Adam je za svaku pohvalu i od njega imam par modela i brdo litara corbe za avione.
RC Srbija isto dobra ekipa.Oni su kasnije poceli da rade kad sam garazu vec napunio sa modelima ali bih i od njih rado kupovao
I ti si radio i jos uvek radis dostupne modele od stiropora.
To je za svaku pohvalu kako se trudite da olaksate nabavku letelica.
To mnogi ne znaju da cene pa prbegavaju samostalnoj nabavci modela preko neta da bi ustedeli koji dinar a na kraju se neretko prdje skuplje ili roba mora da se ceka pa prodje leto. A propustena sezona je ćorak i rupa u zivotu.
Posto sam sada u kamionima,tu vec stvari drugacije stoje.Ovde su u ponudi samo trkacki modeli.Za nas easu rider-e nema ni felga da se kupi.Cini se da sam tu jedini i da nema interesovanja za ovaj vid samozadovoljavanja.Mozda ova tema malo pokrene stvari i bude jos zainteresovanih za sofere kamiona.
Znam da je skupo ali kad sagledam neke stvari,mislim da je ovo jeftinije od Avio modela. Naravno ima jeftinih modela aviona ali oni lete a sve sto leti ima tendenciju i da padne kako kaze Zajko,pa zato jedan jeftiniji model koji je ošo u trešće na kraju dodje skupo.
Ovako kamionce nije podlozno habanju i dugo godina se moze voziti i stajati bezbedno na polici.
Avioni,heliši,trkacki camci auta su na vetrometini i mnofgo se vise habaju,tako da to treba uzeti u obzir.
Sada sam zagrizao za prikolicu i ova tema ide dalje. Znaci Tibet svaki savet cu da poslusam i sagledam. Ti si strucnjak za dosta stvari,za to znam odavno. Svasta sam naucio od tebe i cenim tvoje znanje
Ja sam malo povrsan ali znam sta hocu i kad zapnem nesto ja to zavrsim. Vidim da si mi napravio ček listu delova
Cenim i tvoje vreme koje si utrosio za mnoge,objasnjavajuci kako bolje i jednostavnije da naprave modele.To se vidi i na mom primeru. (res)Nastavak sledi sa prikolicom. Ipak cu probati da napravim taj AC/DC box
Vidim da se i drustvo zainteresovalo za ovaj projekat pa hajde da skockamo to