Ja mogu da prenesem iskustvo koje imam sa pravljenjem poklopca kabine za jedrilicu. Medjutim tu sam koristio juvidur 0.5mm debljine. Kupljen u Sitologici u BG (Sarajevska ulica odmah na pocetku). Ima ga i u debljini 0.8 i 1mm. Cak je pre dve nedelje 0.8mm bio na snizenju 50% (zaj.... se pa ne kupih taj). Moguće je da u Sitologici imaš i pomenuti lexan.
Sto se gipsanog kalupa tice, tu jeste zezanje ali isplati se. Ono na sta treba paziti, tj preporuka je da se dok se uliva gips u postojecu masku (kako je dusan.milenkovic objasnio) je da se u sredinu sloja od gipsa (dok je tecan), ubaci neka vrsta armature. Ja to nisam uradio ali sam razmisljao o recimo nekoj tkanini, krpi, bilo sta. Tako da ne viri. Zasto to: pa zato da se gipsani kalup ne bi polomio, kako se meni desilo. To je vrlo zeznuto odraditi ako nisi mnogo vican pravljenju gipsa (hahahaha, kao ja). Ali gips je jeftin pa mozes da probavas. Ja sam bio napravio maltene gipsano mleko (bolje reci neki jogurt) po gustini i susilo se 5 dana.
Jos jedna bitna stvar je da pre nego zagrejan materijal (leksan, juvidur) prebacivao preko gipsanog kalupa (ili bilo kog drugog kalupa) je da kalup stavis na jednu daščicu debljine jedno 1 cm a da ona po obimu bude potpuno prekirvena kalupom (tj da ivice te daščice nisu van konture kalupa). Ovo je odstojnik koji ti omogućava da finalne ivice izlivenog profila ne budu zaobljene usled prelaza zagrejanog materijala sa kalupa na "radnu površinu". Naime, to zaobljenje je neizbežne ali sa odstojnikom omogućavaš da to zaobljenje bude NAKON finalne ivice maske koju praviš.
Nedavno sam napravio novi kalup od nekog penastog materijala za izolaciju koji nesto poput stirodura (nađoh na nekom otpadu ostatke tabli koje neke izolacije debljine 10cm). Međutim to moram da prelakiram.
Dalje, ja sam "vakum mašinu" napravio tako sto sam kupio (kod kineza) tablu sa plutom koja je namenjeza za decu za kačenje raznih papirića (sa ubadačama). Tako sam dobio najjeftiniji gotov ram za fiksiranje juvidura pre zagrevanja. ĆRadnu površinu sam sklopio od ostataka iverice koja se koristi za izradu plakara itd. To se kupuje u prvoj prodavnici koja prodaje taj materijal i najjeftinij, naravno. Gornju površinu sam izbušio sa burgijom 5mm otprilike na 3x3 cm odaljenost. To je proizvoljno, možes i gušće, - dok ti ne dosadi bušenje milion rupa
Sa bočne strane sam napravio rupu u koju uguram crevo usisivača.
Na kraju, ja juvidur zagrevam tako što ram postavim iznad kvarcne pećke (sa 3 grejna štapa). I na kraju mnogo bitna stvar je da usisivač pališ TEK NAKON što zagrejani materijal prebaciš preko kalupa. U suprotnom će se materijal ohladiti momentalno dok budeš navlačio preko kalupa i nećeš uspeti da izvučeš kompletnu konturu.
Uh, raspisah se, ali mislim da će bar malo da pomogne.