Zbog svega sto sam vam sada rekao, od kada sam zasao u svet mlaznih modela, polako traje potraga za jednim modelom ovoga aviona.
Razmera o kojoj sam razmisljao je oko 1600-1800mm duzine trupa i mase od oko 6 kg, jer bi turbina Ram 500, koju imam, bila idealan pogon za ovakav model.
Kako to obicno i bude, kada se necim pocnete baviti, na videlo izlaze i negativni aspekti cele ideje.
Generalno, Heinkel 162 Salamander je bio los avion.
Napravljen je u period kada je Nemacka, pred kraj rata, bila u velikoj krizi.
Usled nedostatka materijala krila su izradjivana od drveta dok je ostatak zmaja bio metalni.
Motori “ Bmw 003” su bili nepouzdani, tako da su mehanicki otkazi kao i katastrofalni udesi bili veoma cesti.
Kako ja to volim da kazem : “Bio je toliko dobar da je pobio vise pilota koji su ga leteli nego onih protiv kojih se borio”.
Sada moram da vam kazem, u cilju narednih poredjenja koja cu izneti, da je avion bio osmisljen kao cista lovacka masina.
Sagledavsi celu konstrukciju malo bolje, zaista, polozaj trapa je takav da je trag glavnog stajnog trapa poprilicno uzak.
Pri tome, avion je nezgrapno visok, pa je kompletno ponasanje aviona na zemlji veoma problematicno.
Kada sam se pre dve godine doselio u Afriku i zapoceo ozbiljno bavljenje crtanjem u Solid Worksu, puno puta sam pomislio “Eh, da je avion samo malo drugaciji”….
Ta potraga za “malo modifikovanim Salamanderom” je dovela do pronalazenja jednog relativno nepoznatog aviona Henshel 132.