Naravno vec se vidi da jedrilica poprima svoj prvobitni izgled,nije da se hvalim ali je jedrilica jos bolja.Naravno poslije svega ovoga doslo je na red postavljanje elektronike i farbanje modela.Posto sam predhodne modele presvlacio Oracal folijom koja je dosta teza od monokota nisam htio da jedrilicu presvlacim sa njom a takodje nisam zelio ni da farbam sa vec isprobanom metodom za pjenaste materijale po receptu tibeteagle-a
http://rcfly4um.org/index.php?topic=556.0 .Ovu metodu sam vec probao za farbanje stirodura i najbolje je rjesenje za stirodur.
Posto mi je EG PRO prvi model koji je napravljen od elapora tog cudnovatog materijala jer kao sto sam ovdje i opisao odlican je prilikom popravki a sad je dosao na red da se oproba kako reaguje na nitro lak.
. Naravno bio sam u dilemi jer vec kad je jedrilica popravljena i spremna za nove okrsaje da na kraju nesto uprskam sa ovim farbanjem.Sasa mi je rekao da je citao na forumu a on je farbao prednji dio Mentora sa mat nitro lakom tako da sam se upustio u experiment.
Posto postoji siroka lepeza ovih boja a mene su narocito interesovale flourescentne bojea a do sada imam modele koji su plave,bijele,narandzaste boje...nisam imao ni jedan zelene a ta fluo boja bas svijetli
odlucio sam se za nju.Kao sto rekoh ovo je ipak experiment razmisljao sam odakle da pocnem i prvo sto sam ofarbao komadic od trupa koji sam odsjekao prilikom popravke
Nakon farbanja prvo sto se da primjetiti da saca malo nabubre.Moram napomenuti da je to bio malokomadic trupa tako da u sustini i nisam mogao primjetiti sta ce se zapravo desiti.E kad sam ovo probao na red je doslo krilo.
Kad sam ofarbao krilo nakon par minuta stisnuvsi krilo primjetio sam da je dosta omeksalo i uporedjujuci ga sa neofarbanim rekoh ode sve do djavola
Kad sam ofarbao oba krila nakon jedno 2-3 sata krilo je dobilo istu cvrstinu kao sto je i prije bilo
E ovdje nije kraj price.Na djelovima krila tj.povrsinama koje su tanje kao sto su izlazna ivica,eleroni,kormila dolazi do vitoperenja usljed ove hemijske reakcije naravno prilikom susennja.Naravno nije to nista extremno i moze se poslije pazljivo vratiti u prvobitno stanje.
Nisam strucan da kazem sta se tu sve desavalo u tim strukturama da li je poremecena struktura koja bi promjenila osobine ovog materijala.Nakon prvih letova jedrilica se odlicno ponasa u vazduh tako da mogu reci sto se tice ovoga experimenta da je u potpunosti uspio a pacijent nije nastradao.
Bio sam planirao da ofarbam i trup ali sam se nakon svega ovoga odlucio sam da trup ne farbam jer ipak je ovdje spoj krila sa trupom.Znaci nitro lak ne nagriza elapor ali ako se neko odluci za farbanje sa nitrom lakom neka ima ovo gore navedeno u vidu.Takodje nisam siguran za sve modele npr.arcus se ne moze farbati,jer kod njega nije tako glatka i sjajna povrsina kao kod EG PRO jer kazu da je u novijim modelima Elapor sa dodatkom kaucuka ,volio bi kad bi neko dao blize informacije.Treba obratiti paznju i kad je u pitanju i Easy Star da ne bi bilo da sam nekoga naveo na tanak led,znaci provjera prije farbanja...Donji dio trupa kao i krila sam presvukao sa PVC Oracl folijom.Sve u semu ja sam yadovoljan sa ishodom farbanja boja u vazduhu izgleda fenomenalno bode
fenomenalno se vidi bilo da je oblacno,vedro...
Sta reci na kraju nego da je ova jedrilica fenomenalna kako za pocetnike tako i za one koji imaju iskustva jer pruza relax letove,pogodna je za transport i da se leti na razlicitim lokacijama,a ujedno ako trazite djavola kao i u svemu ostalom djavola cete i dobiti.Na vama je da odlucite.Evo sad par fotografija a slike sa letenja uskoro stizu.