Da nastavimo.
Reč-dve o imenu. Zašto baš SUP?. Za ovo vreme bavljenja modelarstvom previše sam sretao Košava, Galeba, Jastreba, Albatrosa, Pelikana i sl. a tek o stranim da i ne govorim.
Kako nemamo baš previše autohtonih vrsta ptica, a hteo sam da to bude nešto domaće a dosad nekorišteno, izbor je pao na supa tj beloglavog supa a inspirisan emisijom o brizi o njima u kanjonu Tare. Poznati su po izuzetnom osećaju za termiku jer im ogroman raspon krila i vitkog trupa omogućuju duge letova uz utrošak energije sveden na minimum zbog veoma oskudnih izvora obnove energije.
Kad se sve to sabere, izbor je bio sasvim logičan ...
Neku reč o repu koji u konstrukcionom smislu odstupa od modela za kojim sam se rukovodio i koji sam uspeo da dozlaboga iskomplikujem. Naime, oba servoa su u stabilno delu vertikalca a horizontalac se u celosti pokreće. Nepomični deo vertikalca je urađen od stirodura a presvučen karbonom sa ulepljenom lajnsom od balze na sastavu sa pomičnim delom jer je planirana ugradnja malih šarki. U pola izgradnje izbor je pao da se ne ide na šarke već da se oba dela sastave folijom za presvlačenje! E toga ''u pola izgradnje izbor je pao na...'' je bilo više puta ... Pomični deo je klasičan konstruktivac sa karbonskim ojačanjem noseće letvice kao i rebara. Na slici se vidi karbonska izlazna od 0,8 ali se prilikom zatezanja folije peglom pokazala kao suviše elastična pa je kao takva odbačena i ugrađena je čvršća, drvena.
U rep su ugrađeni Corona servoi MG843 koji treba da posluže i kao balans jer je trup od napadne ivice velikog krila do firewall-a za motor, relativno kratak tako da veći deo težine opterećuje prednji deo modela. Nadam se ...
Nosač za horizontalac je čista klasika koja je ispočetka izgledala komplikovano ali uz malo saveta Laze, Stanka i Save, ispalo je mnogo jednostavnije nego što sam mislio.
Model je inače raspona 3,5m, dužine 1,75 set-up Turnigy 3858 960kv prop 13x8 ESC YEP 60A, bat. Turnigy Graphene 3s 1300 mAh 65-90 c