@dradra drago mi je zbog toga, ovo mi je druga, prva je poletela i zavrsila karijeru posle par letova, ali ne zbog lose konstrukcije vec zbog pritisnog opterecenja od oko 72kg na krilima
Pa da pocnemo
Za krilo ce od materijala biti potrebno
1 tabla balze od 15mm ili 12mm ako neko nadje
1 tabla od 8mm
1 letvica od balze 15x5mm
Malo smirgle P40/P60 za grubo skidanje viska i P120 za fino smirglanje.
1 parce aviospera (najobicnijeg spera) ili nekog tanjeg lima od kog ce se iseci sablon aeroprofila, koji se koristi kao vodjica prilikom smirglanja.
Od alata treba
1 vinkla za obelezavanje
1 lenjit od 30cm, po mogucnosti metalni
1 parce iverice ili neka druga ravna podloga za smirglanje (ne radni sto jer ce biti unisten)
Nesto ravno duzine 25-30cm i sirine oko 5cm, pogodno za lepljenje smirgle, ja sam koristio parce alu kutije 40mmx40mm duzine oko 25cm, imam sa dve naspramne strane zalepljenu smirglu, a druge dve strane mi sluze kao idealnih 90’ za izvlacenje sastava
1 skalpel (najjeftiniji)
1 testerica za secenje
Ovo je nesto najosnovnije i mislim da se mode naci u svakoj radionici
Pocetak radova bi bilo isacanje balze od 15/12mm i 8mm na po 25cm duzine i njihovo medjusobno lepljenje, tako da se dobije tabla 25cmX20cm.
Na slici se vidi zalepljen sablon od spera
Ovako bi priblizno trebao da izgleda koren krila posle smirglanja
Evo jednog merenja, 96.2g!! Poprilicno tesko, moguce je da se olaksa busenjem rupa, ali meni je to nebitno tako da ostaje ovako kako jeste
Pre lepljenja komada sam malo sa cackalicom istackao da bi lepak dublje usao u pore i u teoriji bolje zalepio.
Na ovaj nacin sa sablonima se smirglaju sva cetiri komada krila koji se kasnije lepe, 2 leva i 2 desna, u svakoj fazi izrade oni moraju da budu simetricni.
Zatim se lepe medjusobno delovi tako da se dobije levo i desno krilo
Onda se na krajeve krila lepi parce letvice 15mmX5mm duzine 9,5cm, pa se taj deo odrusi da se dobije krivina
Sve je spremno za lepljenje krila
Na kraju evo i zalepljenog krila
To bi bilo to za pocetak
Ako neko ima predlog/savet neka se ne ustrucava