Pre svega hvala na utiscima i pitanjima! Mnogo mi znaci. Probacu da odgovorim na pitanja redom. Izvinjavam se ako mi je terminologija u nekim sliucajevima pogresna. U hobi sam usao uglavnom prateci strane forume, pa mi je i "strucni" jezik na zalost takav.
Da, svako secenje krila koje nije ravno (ima dihedral, sweep ili jednostavno razlicitu velicinu vrha u odnosu na koren) zahteva bas precizno pozicioniranje stiropora u masini, a i precizno izradjenu masinu, posebno u mestu gde se zica rotira.
Moja motivacija da ubacim dihedral u program je mogucnost da odmah uracunam i slot za spar koji spaja levo i desno krilo. Iako su krila pod uglom (dihedral), slotovi za spar nisu. Ovo je opcija "auto / straight" u stranici za definisanje spar-a.
Profil za koren/vrh krila se moze podesiti tako sto ga skinete sa interneta (recimo sa
http://airfoiltools.com/) u Lednicer ili Selig formatu i na stranici "Wing Root" ili "Wing Tip" kliknete na dugme "Select airfoil file" i to bi bilo to. Profil treba da je ucitan. Podrazumevano je da je profil za koren i vrh krila isti, a to se moze i promeniti iskljucivanjem opcije "Same as root" na stranici "Wing tip". Iskljucivanjem opcije "Same as root" takodje omogucavate posebno podesavanje za vrh krila u odnosu na koren u pogledu velicine chord-a, rotacije i debljine profila.
Opcija debljine profila samo "podebljava" profil po visini za odredjen procenat. Ovo mi je bilo korisno kada pravim krila od stiropora bez oplate od balze ili armirane trake, pa da dodam na debljini radi jaceg krila. Naravno da se ovako menjaju i aerodinamicke karakteristike profila.
Da, za sad je moguc samo okrugli spar konstantnog precnika (nije konusni).
Isecanje segmenata radi olaksanja za sad nije moguce. Ovo bi mozda moglo da se delimicno postigne time sto bih napravio konusni spar (razlicit precnik na korenu i vrhu krila). Sve ostalo bi zahtevalo poprilicnu kolicinu matematike za racunanje oblika tog segmenta.
Sto se tice isecanja spar-a tako da zica udje sa donje strane stiropora, to je moguce postici promenom opcije "Hot wire entry angle". Na prikazima desno se vidi i ugao pod kojim zica ulazi u stiropor. Ovde je bitno naglasiti da postoje dve strategije za isecanje spar-ova:
- During airfoil cutting: ovo iseca slotove za sparove u istom prolazu dok sece sam profil. Prednost je manje trajanje secenja, a mana je sto kod nesimetricnih krila zica moze uci pod malo "cudnijim" uglom sto moze biti problem kod tanjih profila.
- Separate pass for spar: ovo prvo iseca sparove nezavisno od profila, a onda u drugom prolazu iseca profile. Ovaj pristup duze traje ali resava probleme prvog pristupa. Opcije za ovaj poseban prolaz se nalaze na strani G-code options. Najbolje koristiti 3D simulaciju na strani "Sim and G-code" kako bi se proverile ove opcije pre secenja.