Pozdrav devojke
Dugo me nije bilo na formu da nesto predstavljam i pisem, ali sam pratio sta se desava i kakve su igracke aktuelne trenutno kod nas.
Ne mogu da ne primetim da se cela prica sa ovom nasom igrom nekako uspavala i povukla u zidove improvizovanih radionica i da se sve polako svodi na neka druzenja od par ljudi izolovano od ostatka modelrskog sveta u nas. Da stvar nije jos uvek totalno izgubljena govori nam entuzijazam nekolicine pojedinaca koji se grcevito bore da se i dalje moze reci da modelarstvo i dalje zivi. U zelji da bar malo trgnem ovo nase izgnanstvo od realnog sveta iz sna, zelim da vam predstavim svoj poslednji projektic na kom sam radio u poslednjih par nedelja. Nadam se da cu bar nekom zagolicati mastu i da ce se dohvatiti alata
Malo je licemerno od mene da ovo kazem, jer ni sam nista nisam pravio godinama, ali lepo je videti na forumu da se nesto pravi i da se neko zadubi u neki modelarski poduhvat
Elem, ima sigurno 5-6 godina kako zelim da napravim ovako neko malo sokocalo. Da mi stoji u "radionici"
ponosan sam na ovo
. Da ne smeta previse, ne pravi previse prasine, da sam napravim, da je precizno i da nije preskupo
Mnogo zahteva, zar ne? Zvuci nemoguce, ali mislim da sam uspeo
Glavna stvar u celoj prici je to da masinica mora da ispuni jos jedan zahtev
....da bude multifunkcionalna. Tacnije, da kada je potrebno nesto raditi na njoj, bude CNC router, a kada se ne koristi, sluzi kao radni sto. Moja improvizovna radionica je malih dimenzija, ali funkcionalna
pa je tu funkcionalanost trebalo odrzati na istom nivou. Nisam sebi mogao da priustim taj luksuz da imam masinu koja je samo ruter. Radnu povrsinu masine planiram da koristim i kao radni sto za sklapanje modela. Jednostavno, za oboje nemam mesta
Tako da, ni jedan dizajn masine na koji sam mogao da naidjem na netu, nije odgovarao. Morao sam da smislim svoj
I tako....krenem pre jedno mesec dana da se igram. Crtanje, narucivanje delova, sklapanje...i napravih sta sam hteo
Hteo bih da napomenem da znam sta sam pravio i zasto
Nisam masinski inzenjer, ali umem da povucem par linija u Cad-u i da nekom polusacerskom metodom ocenim sta moze da izdrzi koju silu i da li je nesto doraslo zadatku. Ovo pisem zbog onih koji se razumeju u sve i znaju sve najbolje na svetu kada su iza tastature i kada je Google search u pitanju. Izrada ovako neke masinice nije ni malo jednostavna kada se radi ovako u samostalnoj reziji kao sto sam je ja izradio. Nikada u zivotu nisam video neku slicnu masinu, niti poznajem nekoga ko je ima. Tako da sam sve sam osmislio i primenio. Mozda ima nekih propusta, ali ja sam prezadovoljan.
Kada se pravi ovako neka masina, koja pre svega treba da ima neku funkciju jelte, mora se tacno znati sta zelite da radite sa njom. To je osnovno, i od toga sve pocinje. Ako ocekujete da ovako nesto moze da se napravi tek onako, i da radi, varate se. Od nicega ne moze da se napravi nesto
Lako je raditi masinu kada imate nekog pored vas ko se razume u istu i ko je vec pravio nesto slicno. Pa ima i delove da probate ako ste nesto omasili ili ako nesto zafali...ja to nisam imao. Najsitniji srafcic kada mi zafali, morao sam da cekam do jutra da odem do radnje
Ovo govorim samo da vidite pred kakvim sam izazovom bio, jer nikada nisam pravio nista slicno. Masina je zamisljena tako da na njoj moze da se sece sper ploca, medjapan, drvo...sve sto nama modelarima treba. Tako da sam i konstrukciju pravio spram tih zahteva. Znaci, prvo funkcija koju obavlja, pa planiranje
Lako je predimenzionisati masinu, sto rezultira u ovom slucaju par tisuca eura gore dole. Sitnica jelte.
I baciti i novac i materijal u vetar. Jer sta ce vam nesto sto moze da obradjuje 5mm celika u jednom prolazu, ako cete seci balzu
msm realno. Video sam na netu par ljudi koji krenu u slicnu pricu, pa su tu celicne konstrukcije, neka ojacanja...sanja se o nekim obradam aluminijuma....a na kraju vecina od aluminijuma ne isece ni par delova u mesec dana. To je kao da kupite FAP-a za prevoz jaja do pijace
Dimenzija radne povrsine je 1340x800. S tim sto je korisna radna povrsina ~ 1150x680
Visina masine je 85cm.
Frezer je 810w sa potenciometrom. Sto je jako vazno
Vodjice su SBR 16mm na X i Z osama, dok sam za Y osu, totalno nepotrebno uzeo SBR 20mm
Most je alu profil 60x60mm
Umesto navojnih vretena sam koristio kais HTD 3M 10mm sirine. Nisam hteo da uzimam navojna vretena jer su preskupa i apsolutno nepotrabna na masini ove namene. Imao sam ih u planu dok nisam vedeo cenu dobrih vretena, jer ova kineska vretena sto mogu kod nas da se nabave nemojte gledati. Nije to ni V od vretena
Masinu pokrecu Nema 23 step motori.Dva na Y osi, i jedan na Z osi od po 1.2N/cm, a na X osi je isto Nema 23 od 2.1 N/cm
Oni se pogone preko TB6600 drajvera, novije generacije,a sve se kontrolise preko Arduina
Softver je...e sad, to je ono sto jos uvek pravi probleme. Koristim DXF2Gcode za generisanje G coda, a DXF uglavnom exportujem iz CAD-a. Zbog Arduina i GRBL-a, koristim, za sada Universal G code Sender, i to na Linuxu... ne znam sta je problem, da li Linux ili UGS, ali konstantno imam neke probleme. Mada, verujem da cu vremenom doci do kombinacije softvera koja mi najvise odgovara. Ipak je masina samo probana par puta, mada sam i ovako prezadovoljan
Msm da je to sve sto se tice tehnickih karakteristika.
Masina jos nije gotova. Treba da pricvrstim radnu povrsinu i da mi stignu transporteri za kablove...i jos neke sitnice, ali radi
Nemam deteljne slike gradnje, ali pokusacu da upload-ujem neke koje sam uslikao onako usput