ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Viklovanje outrunner motora bez četkica
dejan_ts:
Ja sam morao stator da rasturim u sitne listove ,nisam obratio paznju prilikom skidanja gvozdja da sam sve to izvitoperio kako netreba pa sam sad sve to rastavio pa da napravim alatic kako bih scaki limcic ispravio i posle sve to sastavio
Dobro je to sto na limcicimanima nutovi gde nailazi naredni limcic i uklapa se jedno u drugo u cistoj nuli
SloMi:
Auu.. ti ga baš rastavi Dejane ....Sad bar znaš kako izgledaju limčići od trafo gvožđa ...
SloMi:
Stator outrunner motora sastoji se od aluminijuskog tela sa izduženim centralnim vratom i paketa gvozdenih trafo limova sa zubima koji nose namotaje od jedne ili više bakarnih lakiranih žica. Paket gvožđa je precizno nasađen na aluminijumski vrat i da se na njemu ne bi okretao napravljen je polukružni žljeb u Al telu i u gvožđu, u koji je stavljena čelična žica. Postoji i drugi mehanički osigurač koji sprečava aksijalno pomeranje gvožđa na Al vratu. Oba osigurača su zalivena epoxy lepkom, pa se ponekad teško primete. Usto su i bakarni namotaji natopljeni epoxy lepkom da pojedine žice ne bi vibrirale pod impulsnom strujom, usled čega se lak na žicama tare i i oštećuje naročito kada se motor u radu jako zagreje. Poneki motori, naročito oni jeftiniji, nemaju jedan ili čak ni drugi mehanički osigurač nego sve drži lepak. Prisutnost lepka jako otežava rastavljanje statora motora i uklanjanje namotaja Cu lak žice. Međutim poznato je da većina epoxy lepkova omekšavaju zagrejani na iznad 130-150 stepeni Celzijusa. Ako se zagreju na 200C oni više nemaju snagu da drže spojeve. Sem toga ako grejete gvožđe ono se širi sa porastom temperature i pošto je toplije od Al tela povećava se zazor između gvožđa i Al tela i zbog ta dva efekta Al telo se lako izvlači iz gvožđa. Ako pak grejete Al telo vi zapravo povećavate prečnik vrata Al tela i smanjujete zazor te otežavate rastavljanje. Dakle grejte gvožđe, a ne Al telo, i za to vam je dovoljna pegla za veš, a ako ne ide povećajte tempraturu pegle.
dejan_ts:
E ovako
Vinklovanje moze svako ali samo onaj ko ima dosta zivaca i strpljenja i malo nadarenog talenta za motanje zice
Da je zajebano jeste zajebano ,pod broj 1 obaveznobstavite duze parce zice nego sto ste isplanirali bar za jedno 30cm vise ,j**** zicu sacuvaj motanje
2 namotavanje,dobro otvorite oci odakke krecete ,koja je orednja strana a koja zadnja
3 voditi racuna o samom motanju kalemu u suorotnom bice ne srazmeran negde vise negde manje namotaja ,estetski nije lepo
4 strogo obratiti paznju na motaje krugova ocas se zabrojis i prebrojis
Iskustvo moje
Autra jovo nanovo u nabavku lak zice 0.3 jer sam se u startu prekratio za 40cm
SloMi:
Pa dobro, poznato je: prvi mačići se u vodu bacaju. Tako se stiče iskustvo! Na kraju ćeš ti drugima motati motore...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version