Author Topic: Wiki F3L model jedrilice  (Read 1426 times)

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
    • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Wiki F3L model jedrilice
« on: November 26, 2024, 11:06:28 PM »
Pre skoro 2 godine, nabavio sam kit modela Wiki, koji je u to vreme bio jako popularan model u kategoriji F3L. Meni na oko izgleda jako lepo, pa nekako verujem da tako i leti :) Specifican je zbog geodetske konstrukcije krila, koja ima svoje prednosti i mane, naravno. Obzirom da posedujem model Vaiana koji sam izgradio pre 2-3 godine, zeleo sam da napravim jedan malo laksi model od Vaiane (koja je ispod 440g sto je super tezina modela).
Radove sam zapoceo pre vise od godinu dana, a kako sam u medjuvremenu ostao bez radionice i mesta za sastavljanje, model sam selio na par lokacija, shodno situaciji i mestu gde sam isti mogao da gradim.

Specifikacija modela je sledeca:

Razmah krila 2m
Duzina trupa 1.2m
AUW Tezina od 360g
Opterecenje krila oko 10g/dm2
Kontrolne povrsine, ruder, elevator i spoiler

Nikola | rcfly.in.rs

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
Re: Wiki F3L model jedrilice
« Reply #1 on: November 27, 2024, 05:33:09 PM »
Izbor ti je jako lep upravo zbog te resetke u krilima  (res) (res)

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
    • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Re: Wiki F3L model jedrilice
« Reply #2 on: November 28, 2024, 08:55:17 PM »
Slazem se.
Radove sam izvodio sporadicno u proteklih godinu dana, tj kada su mi obaveze dozvolile da se time bavim. Necu previse detaljisati o samoj izradi, jer je to sve vec vidjeno i napisano. Ono sto bih izdvojio kao nedostatke ovakve konstrukcije u kombinaciji sa laserskim secenjem, jesu preklopi i sastavi rebara, kao i rebara na napadnu/izlaznu ivicu i samu ramenjacu. Ti spojevi nisu potpuni, vec su pod uglovima, te je neophodno popuniti te zazore prilikom lepljenja jako dobro. Pola D box je u pitanju, zato sto se prekriva samo gornjaka.

Od opreme koristio sam:

2 x Emax 9051 za spojlere/kocnice u krilima.
2 x Chaservo DS06 za V rep
Prijemnik LemonRX DSM2 6ch bez kucista, kako bi stao u jako uzan prostor u trupu
1S LiPo 600mAh

Izradu sam zapoceo sastavljanjem V repa. Kompletno je uradjen od balze. U korenu se nalaze aluminijumske cevcice, koje ce kasnije sluziti kao vodilice za karbonske sipkice koje ce se ulepiti u boom repa.
Opciono je da se doda ojacanje/ramenjaca sto sam uradio koristeci karbonski flah 3x1 sa gornje i donje strane, ispunjen I profilom od balze.

Nikola | rcfly.in.rs