Author Topic: KWIK FLY MK III 80% resized replika na elektro motor. Nostalgic build.  (Read 1055 times)

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
Davno sam najavljivao ovu gradnju, čekao, oklevao, zaboravljao pa se podsećao, i napokon odlučio i krenuo u gradnju mog drugog KWIK FLAJA.

Prvi je bio klupski KWIK, originalni, AK Zrenjanin, sklapao ga pokojni Vitomir Berić, sa drugarima, nije leteo više od par puta i dugo stajao u posebnom drvenom sanduku , dok ga se nisam dohvatio, negde 1985. , ugradio tada novu Graupner E-8 stanicu i četiri Graupner C-505 servoa, dekonzervirao OS MAX 60 sa zlatnom glavom i krenuo , zajedno sa Viktorom Ralićem, u istraživanje KWIKovih mogućnosti.

Viktor Ralić i Predrag Stankov, spremaju KWIKa za let. Aradac 1985.

Viktor Ralić, Aradac, leto 1985.

Letelo se i na tada novootvorenom aerodromu EČKA, sa betonske staze, neke 1994-95.
Skrinšot sa VHS snimka.  Motor MOKI od 10 kubika, sa venturi auspuhom.

Još jednom smo promenili motor, isluženi OS MAX  i nepouzdani MOKI zamenio je sovjetski MDS 60, ( tek je taj bio nepouzdan) a posle je urađena kompletna "revizija", sva trula balza zamenjena, poresvlaka promenjena, a originalni KWIK FLY MK III, preveden na noviju Graupnerovu verziju KWIK FLY "E" sa repnim točkom, takav smo leteli Viktor i ja na Bagljašu, krajem devedesetih, posle toga je ostavljen u svom transportnom sanduku , ostao u AK Zrenjanin i posle selidbe Aero Kluba na aerodrom Ečka, gubi mu se svaki trag...

KWIK FLY E , aerodrom Bagljaš, Zrenjanin, neka 1996-97., Viktor Ralić doliva gorivo...

I tako, posle četrdeset godina, novi KWIK je na radnom stolu...

Nastavak sledi.

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
KWIK FLY MK III - Četiri petine...

Originalni Graupner plan, skinut u PDFu, sa OUTERZONE
https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=4440

Prebačen u COREL i skaliran na 80% , sa 1510 na 1250mm raspona, uglavnom radi lakšeg pakovanja u kola, krilo taman stane na zadnje sedište a trup u gepek.

Odlučio sam da bude elektro verzija, motor Turnigy D3536/9 910 kv , i odgovarajući  speed kontroler.
Servoi, spiner, nosna noga, elise, motor i kontroler kupljeni kod Hobby Kinga.

Radovi na modelu, započeti 26. aprila uveče. Dalje su se odvijali redosledom kako su složene slike.

Uglavnom, krilo i rep su skoro gotovi, danas nastavljam sa trupom...

Offline trivajuve

• Full Member
Sretan rad dragi kolega! Ti retro modeli imaju posebnu emociju, naročito za nas od 50+ godina... ()-() (<--) (<--) (<--)

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
Sad me Neso podseti na stara fobra vremena gde je taj avion aman posedovao svaki klub u zemlji i vitlaliga samo vrhovni modelari sa velikim iskustvom ,a ja sam kao klonac to posmatrao i nikako da se odvojim pogleda i desavanje ispred mene sa tim modelom

Retro je retro i budi neka davna secanja na sve ta nekadasnja desavanja i novine za to doba

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
Hvala vam na komentarima, nadam se da će uskoro biti gotov, urađen u ovakvoj belo narandžastoj šemi i možda sa replikom OS MAX cilindra , čisto autentučnosti radi.

Offline SABURO

• Administrator
  • Hero Member
    • RCFly.in.rs | Vesti iz srpskog i regionalnog RC modelarstva
Stare fotografije su sjajne i celokupna prica iza modela! Kada vec pisemo o retro modelima, skoro sam nabavio Graupner Pepito iz 1988. na kojeg sam balavio kao klinac gledajuci kataloge 90ih :)
Nikola | rcfly.in.rs

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
Joj, Pepito, našminkani i skalirani Dandy.
Mnogo lep model.

« Last Edit: May 15, 2025, 01:01:36 PM by Nenad Miklusev »

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
Danas se radilo na trupu, bočne stranice, rebra, uzdužnice, ojačanja...