RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Kako balansirati propeler?

<< < (2/3) > >>

Gatti.Gatozza:
Ja sam danas dobio ovu elisu
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9138
Na žalost, nije baš najsavršenije izbalansirana, iako je razlika jako mala. Gile je pomenuo da se drvene elise balansiraju upucavanjem olova. To ne znam kako bih uradio, pa bi voleo da probam ovo sa šmirglanjem. Da li će smetati što aerodinamički presek oba kraka posle ovoga verovatno neće biti baš isti?
Elisa je lakirana.

zajo:
Кад балансирамо са шмирглу наравно да мало нарушимо ародинамику елисе али фора је да је то таки мало да је
незначително. Као што је Гиле рекао- нападна ивица требало би да намање утиче аеродинамику.
Не верујем да на форум има уобичаени начин балансирања-сваки за себе  :big smile

ak:

--- Quote from: Gatti.Gatozza on May 09, 2012, 09:48:48 PM ---Ja sam danas dobio ovu elisu
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9138
Na žalost, nije baš najsavršenije izbalansirana, iako je razlika jako mala. Gile je pomenuo da se drvene elise balansiraju upucavanjem olova. To ne znam kako bih uradio, pa bi voleo da probam ovo sa šmirglanjem. Da li će smetati što aerodinamički presek oba kraka posle ovoga verovatno neće biti baš isti?
Elisa je lakirana.

--- End quote ---
Ili dodas ravnomerno lak za nokte na jednu od lopatica, to je mozda i najelegantnije resenje.
Osim ako ti je centar propelera pomeren pod uglom od 90 stepeni u odnosu na krakove, onda ces morati da dodas dosta tezine na sam "hub" propelera. Jedna od varijanti je zalepljena cicak traka (meksi deo) na centralni deo propelera (sa strane), i polako dodajes super lepak na nju, ako me razumes.

gaxx:
Ja sam moj propeler izbalansirao tako sto sam na delu gde se ne vidi , tamo gde dolazi spiner skidao sa turpijicom koliko sam mogao. Posto je elisa bila jako losa onda sam na drugoj strani isto ispod dela gde dolazi spiner morao da dodam malo tezine, isekao sam oracal foliju(trakice) i zalepio.
Nema vibracija, nista se ne vidi na propeleru i nije narusena aerodinamika.

firebird:
Ja skoro svaki propeler balansiram tako sto smirglam gotovo ceo krak koji je tezi i sa unutrasnje i spoljne strane...

ne znam da li je ovo ispravnan nacin i da li sam bitno narusio aerodinamiku propelera ali posle toga primetno je koliko se motor manje trese i mirnije radi  :mhm

Pre toga pokusavao sam i sa lepljenjem traka ili izolira i uvek se to i vazduhu skine... mmmm

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version