Obecao sam uputstvo sa slikama pa evo
Kalijum nitrat (kno3) ili salitru sam kupio u poljo. apoteci mi&max na zelenom vencu, i mislim da je to jedina apoteka u centru koja ga prodaje. Cena za 2kg je 510 din. Ne reklamiram, ovo je samo precica jer sam se ja mucio i zvao mnoge apoteke da bih nasao.
U staru serpu naspete kno3 i secer u odnosu 1:1 ili 3:2, ja preferiram kno3 3:2 secer, cini mi se da daje najbolji dim. Nemojte da sipate preko 1/3 serpe!
Zatim dodate malo vode i mesate dok se secer ne istopi, kno3 se nece istopiti na sobnoj temperaturi. Ne preterujte sa vodom jer ce se proces znatno oduziti, sva ta voda treba da ispari.
Ringlu ukljucite na 2, stavite serpu i pustite da polako isparava voda uz povremeno mesanje. Nikako nemojte ovo raditi na plinskom sporetu, a pozeljno je sve raditi napolju za svaki slucaj. Smesa nije puno opasna ni ako se upali ali necete izbeci krecenje
Cim se voda malo ugreje, kno3 ce se istopiti.
Posle 5-20 minuta, u zavisnosti od kolicine vode, dobicete ovako nesto. Smanjite na 1.5 i nastavite ali sada mora da se mesa bez prestanka!
Nastavite sa mesanjem sve dok ne dodjete do ove faze, kada smesa izgleda kao puter od kikirikija.
Sada dodajte jednu malu kasiku sode bikarbone. Smesa ce nabubriti. Soda bikarbona usporava reakciju, smesa bez nje je raketno gorivo i gori brzo. Moze da se koristi i prasak za pecivo.
Nastavite da mesate sve dok ne bude izgledalo ovako.
Uzmite par ulozaka od rolni toalet papira, napunite smesom do 1cm ispod vrha, zatim probodite do kraja flomasterom ili necim slicnim. Za oko 1h ce se ucvrsnuti.
Oblepite izolir trakom, ja vise volim ovu sto koriste u filmovima za kidnapovanje
Ostavite rupu na gornjoj, ili na obe strane bombe.
na kraju bomba izgleda ovako
Ako imate fitilj provucite kroz sredinu i ucvrstite vatom ili maramicom, ako ne moze da se pali i cigarom ili upaljacem, postoji i sistem povlacenja kao kod prave bombe ali o tome kasnije. Cim se upali bacajte i bez'te!
To je to nadam se da ce nekome pomoci, ipak je ovo savrsen nacin da se osvetite komsiji za ukradeni kvadrat travnjaka ili pokazete da ste baja dok igrate paintball.
Za kraj snimak, cisto da vidite koliko dimi malecno parce smese!
Evo kako izgleda, a priznacete da vecinu podseca na ono sto cesto vidjamo po parkovima..
evo i snimka
p.s. Slike su ispod objasnjenja, da se neko ne zbuni..
Postoji i mogucnost da se dim oboji, dodavanjem jedne velike kasike organske boje u prahu (najbolje narandzaste, plave ili zelene) odmah posle sode bikarbone.