Po mom nekom iskustvu do sada ne izbalasiranom baterijom se moze smatrati ona kod koje jedna celija ima 0,3V manji napon od drugih. Objasnicu i zasto: recimo da je cutt of reglera programiran da smanji napajanje ako napom ukupno padne na 8,1V, odnosno 2,7V po celiji. U slucajy 3S bateije
u toku leta mozemo dobiti sledece napone: 2,6V, 2,9V i 2,9V. Ne treba zaboraviti da baterijama kada su opterecene makar i sa 5c znacajno pada napon u odnosu na to kada nisu opterecene. Za gore navedeni slucaj baterija ce ne opterecena pokazivati 3,1-3,4V. E sad, ukupni zbir 2,6+2,9+2,9 je 8,4 sto je vece od 8,1 i regler znaci jos uvek ne reaguje. Jos 10 sekundi voznje i imamo sledece napone 2,5+2,8+2,8=8,1V regler sada reaguje ali je prva celija vec trajnop ostecena.
Znaci,bitno je da baterija kada je puna ima isti (u 0,05V) napom na svim celijama. Isto tako iz prilozenog se vidi da je bezbednije programirati cut off sto vise, idealno na 3,2V po celiji, jer od 3,2 do 2,7V je mozda 30 sekundi vise letenja ali i daleko veci rizik da ostetimo neku od celija.
Posto imam i vrhunske (i po ceni i po performansama) Kokam H5 celije 30-50C i mnogo jeftinije Zippy 30C mogu da kazem sledece. Kokam celije se drze balansiranima sve do 3,2V a Zippy do 3,4V po celiji, posle toga nastupaju razlike u naponu na celijama kada su opterecene. E sad neko bi rekao eto bolji je Kokam. Razlika je u tome sto Kokam daje nazivni kapacitet celije za raspon od 4,2 do 2,7V sa praznjenjem 0,5C a Zippy daje nazivni kapacitet za raspon od 4,2 do 3,4V! upravo zbog bezbednosti. Kada sam skoro svukao Zippy bateriju na 3,0V po celiji i kasnije je napunio dobio sam kapacitet od 2900mAh, a nalepnica na njoj kaze 2650mAh! ziveli kinezi!
Ako je jos nesto ostalo nejasno ovo moze da pomogne:
http://rcfly4um.org/index.php?topic=42.msg67#msg67poz