E pa evo opisa jedne krajnje korisne spravice
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9282 iz prve ruke. O cemu se radi: o logeru koji se stavlja u model i koji u toku leta belezi pad napona u svim celijama, nakon toga se podaci skinu i mogu se analizirati u programu logview koji podrzava doticni logger.
Vrlo korisno jer u stvari samo ovako mozemo pravilno odrediti vreme letenja sa doticnim komboom motor/bat/prop jer znamo svi da ako napon na celiji padne ispod 2,7V moze doci do ostecenja celije. E pa ako se pridrzavamo uvrezene metode da treba ostaviti barem 20% rezerve u bateriji da bi smo bili sigurni to znaci sledece: bateriju nominalnog kapaciteta od 3.000mAh treba nakon letenja dopuniti sa maksimalno 80% tj. 2.400mAh. Upotrebom motocalca sam predvideo potrosnju na kombou koji imam na Elementu
http://rcfly4um.org/index.php?topic=64.msg11671#msg11671 i na osnovu toga kupio baterije (2.650mAh) koje bi trebalo da obezbede 8 minuta bezbednog agresivnog letenja. Taj kombo sa Aeronaut elisom je vukao 40A i baterije sam nakon 8 minuta letenja dopunjavao sa 2.000mAh, znaci savrseno!
No, kako imam i Kokam i Flightmax i Rhino baterije hteo sam da ih uporedim kako se prazne na 0,5C posto moj punjac crta i krivu praznjenja. Rezultati su bili krajnje uporedivi i pored razlike u ceni koja je bila krajnje ne uporediva! Ali ono sto me je ustvari najvise iznenadilo je da se nazivni i realni kapaciteti Kokam/ostali razlikuje i to u korist ostalih! Kokam daje nazivni kapacitet celije kada se ona prazni sa 0,5C, tj. kada celiju kapaciteta od 3.000mAh praznimo sa 1,5A dok je kod ostalih to kapacitet koji je definisan i maksimalnim kontinulanim praznjenjem, konkretno u ovom slucaju 30C
! Da pojasnim: ako Kokam H5 30-50C 3.200mAh celiju praznim sa 30C izvucicu iz nje 90% odnosno cca 2.880mAh pre nego sto napon padne na 2,7V
http://www.der-schweighofer.at/public/files/22700.pdf a iz Flightmax 30C 2.650mAh ako je praznim sa 30C izvucicu 2.650mAh! Do ovog zakljucka sam dosao tako sto kada sam Flightmax 2650mAh celiju praznio sa 0,5C izvukao sam iz nje 3.000mAh!
Naoruzan svim ovim podacima odlucim da zamenim tip propelera i umesto Aeronaut stavim isto 12x8 ali TGS za koje znam da su malo agresivniji. Prvi sok je bio da sada kombo vuce 53A, pomislih
zeznuli Kinezi stvar ali ipak odlucim da ga probam i u letu i onda novi sok pa onda
, model i ide toliko bolje koliko vise trosi. Ponovo odletim 8 min i dopunim 2.500mAh ali posto su moje baterije u stvari 3.000mAh sve je u redu, zar ne
? No ipak odlucim da cu sledeci put leteti 7:30 minuta, tako sam sigurno bezbedan!?
U medjuvremenu stigne doticni logger. Sav ponosam sam ga instalirao i leteo sa njim u nedelju, ali me je skoro oblio hladan znoj kada sam kod kuce skinuo podatke za jednu od baterija. Pogledajte i sami zasto:
Zamalo da jedna celija ode ispod 2,7V
! Sve je bilo OK do pred sam kraj leta tj. zadnjih 25s (osu vremena treba podeliti sa 2 jer je firmware verzija u logeru koju ja imam novija i dozvoljava promenu frekvencije zapisa podataka. Ja sam je spustio sa 2 na jednu sekundu a moze da se smanji da bude i na svakih 0,5s).
Zakljucci:
- izuzetno korisna spravica malih dimenzija laka za upotrebu
- definitivno ce nam baterije duze trajati
- definitivno model bezbedniji narocito ako koristimo UBEC za napajanje prijemnika
- definitivno kupujem i eagle tree e-logger
- za konkretni slucaj gore naveden letenje se skracuje na 7 min i pred kraj bez ludovanja
- definitivno celije ne prazniti ispod 80% (za Kokam H5 72%) nazivnog kapaciteta
Nadam se da je ovo bilo svima korisno i vrlo uputno!
poz