Pozdrav druze
Napisacu ti nekoliko redaka, kao covek koji je zasigurno obucio najveci broj letaca i kao neko ko se nekoliko godina bavio avio skolom rc-a.
Moje misljenje je da za pocetak obavezno odaberes veci rc avion (razmaha kriila oko 1500mm, 6.5 ccm, oko 3 kg mase, naravno visokokrilac).
Postoje misljenja tipa da su za pocetak bolji mali stiroporski modeli, sa cime se ne slazem, jer su to mahom igracke, koje lete potpuno drugacije od velikih modela, a pelazak sa njih na vece modele ce iziskivati kompletno novu opremu (stanica, motor, servoi...)
Neki moji drugari smatraju da treba odmah poceti sa akrobatskim modelom, jer kada se uci-uci se, sa cim se ponovo ne slazem, jer ce brz i pokretljiv avion verovatno da te kada tada isfrustrira, kao pocetnika.
Idealna prica, po meni bi za pocetak bila ipak ALFA od Hangara 9, sa kojom bi trebao da naucis da letis, poleces, sleces, izvedes pavilan skolski krug..osmicu.
Ako budes ovo sve stvarno hteo da izvesbas, trebace ti nedelje i meseci, a zasigurno ti nece biti dosadno, osim ako preskocis razrede i pocnes sa akrobacijama.
Cim osetis poriv za to, vreme je da skines motor i uredjaje sa Alfe i da za 100e kupis npr od Zajka Piper Cheroke, koji je niskokrilac, i sa kojim se mozes vec pomalo i ludesati. Druga varijanta, ili ako hoces kao treci avion, opet za 100-ak e je MUstang pts, a nakon toga sta god zelis.
Ovaj nacin ulaska u modelarstvo bi te kostao 300e za pocetak, 100e za drugi avion i 100e za treci, cime bi verovatno vec poceo ozbiljno da letis, a potrosio ukupno 500-ak e, sto je jako dobar posao.
Ako neki od ovih aviona i ostane citav, uvek ih mozes prodati novim pocetnicima, za neke sitne pare, pa bar malo sebi pomoci kod finansiranja novog projekta.
Pogresno je ocekivati da ces sve ovo o cemu sam ti pisao pronaci u jednom avionu, a poceti sa elektro pa uzeti sa Glo motorom, iziskivalo bi gomilu novca za razne uredjaje tipa punjaci, baterije...
Naravno najvaznije je slediti svoje srce i kupiti ono sto ti se svidja