Ako nitro motorima ne smeta da je napred, verovatno da će i ovde da valja.
Princip rada benzinskih motora sa svecicom se dosta razlikuje od principa rada tzv. glow motora. Kod benzinskih motora odnos mase vazduha prema masi goriva da bi doslo do pravilnog sagorevanja je strogo definisan i iznosi 14,7:1 (vazduh:gorivo). Kod glow motora taj podatak nigde nisam mogao da nadjem ali vec po samoj specificnoj potrosnji goriva glow motora moze se zakljuciti da je on vrlo drugaciji (mozda 5:1) i sigurno je da su mnogo manje osetljivi na promenu tog odnosa, sto kod benzinskih motora nije slucaj. Znaci vrlo jednostavno, vise vazduha trazi vise goriva da bi sve i dalje radilo kako treba. Upravo zato sam rekao da ce stelovanje ovog motora biti zahtevnije jer se sa povecanjem brzine modela svakako povecava i dotok vazduha u cilindar u odnosu na to dok je bio u stanju mirovanja. U teoriji trebalo bi ga nastelovati da bude bogat na zemlji da bi u vazduhu u nekom predvidjenom opsegu brzina to bilo kako treba. Naravno, savrseniji karburator moze da pomogne sa mozda jos jednom diznom ili ...
A tek promene stelovanja dok je motor u fazi razrade, znaci konstantna zjbancija. Ili recimo motor je napokon razradjen i pretpostavimo jednu nepovoljnu situaciju, a to je izlazak iz hovera. U tom trenutku trazimo od motora maksimalnu snagu a to znaci gas do kraja a motor nastelovan da primi maksimalan gas samo pri brzini vecoj od 50km/h ...
No stvarno da neduzim vise, SUS motori su mi struka i ogromna ljubav, ali bas zbog toga sto razumem koliko su ne savrseni ne koristim ih na modelima da se ne bi nervirao nego uzivao u letenju i druzenju a ne klecanju na livadi pored motora po ceo dan stelujuci ga
. Od 13. godine pa do skoro sam bio skoro svaki vikend zamascen namestajuci i stelujuci dvotaktne motore pa mi je malo dosta
.
Zasto se OS opredelio bas za ovo resenje logican odgovor sigurno postoji, barem sa njihove tacke gledista. A to da su neki tamo Japanci po defaultu pametniji od ovde nekog Veljka ili Sase, gresis sinak debelo gresis. 30 godina se druzim sa strancima (od Japana do Amerike), ziveo i radio sa njima, i mogu samo da kazem da su odgovorniji, bolje organizovani i da vise rade (u proseku) od nas, ali da su pametniji to nikako.
U svakom slucaju lepo je imati jos jednog proizvodjaca u trci, to ce i ostale naterati da budu jos bolji. A sto se samog motora tice, kao i sa svakim drugim novim proizvodom,
sacekati, zasto biti test pilot/vozac o svom trosku ako ne mora.
poz