Kao novi clan pre svega bih hteo da pozdravim sve aktivne clanove ovog foruma i jako mi je drago da ovako nesto uopste postoji kod nas.
Nov sam u svetu RC-a i neiskusno i ishitreno sam pre manje od mesec dana pazario cesnu TW-747 (
http://extreme-rc-toys.com/oc/catalog/product_info.php?cPath=32&products_id=98) koju sam uspesno skrsio vec posle treceg leta pri cemu sam totalno unistio nosac motora, ostetio zupcanik i rasturio pola nosa aviona.
Problem kod ovog modela (nisam siguran da je ista prica kod ostalih modela od neke od podvrsta stiropora) je sto je pravljen od sitnih zrnaca i sto je prilicno krt, pa pri malo jacem udaru se bukvalno raspada na najsitnija zrnca. Uspeo sam sa odredjenom kolicinom lepka da rekonstruisom nos (kako tako), zupcanik i trenutno pokusavam da smislim nacin kako da pricvrstim motor nazad na nosac, posto je veci deo plasticne konstrukcije samog motora (deo koji drzi motor i zupcanik) polomljen, a ipak da ostavim dovoljno prostora za eventualno centriranje motora (da li je dovoljno centrirati osovinu motora u ravni sa telom aviona ili ipak malo pomeriti na stranu (zbog gyro efekta/obrtnog momenta) ili eventualno gore/dole?). Svi saveti vezani za centriranje ovog aviona su vise nego dobrodosli.
Iako jos nisam sahranio cesnu intenzivno razmisljam o sledecem modelu i easystar mi izgleda prilicno primamljivo iz vise razloga (eventualno twinstar). Neki od njih su taj sto sam pocetnik, pozicija motora i propelera (poucen losim iskustvom sa censom koja skoro uvek zavrsi na nosu), izdrzljivost materijala od kog je napravljen i kasnija potencijalna (vrlo verovatna) nadogradnja na FPV.
Sa ovim na umu bi trebao odabrati i ostatak opreme koji bi ugradio u easystar. Neke stvari vezano za elektroniku su mi malo nejasne ali sa onim sto znam sam dosao do sledeceg okvirnog spiska opreme:
1. Spektrum dx5e ili dx6i?
ove stanice rade na 2.4ghz, da li je rad u tom opsegu kod nas moguc zbog smetnji posto na tom opsegu radi i Wifi a i mikrotalasne peci
2. baterija >=1500mAh (preporuka?)
3. motor dovoljno jak da povuce FPV opremu (preporuka?)
ostale drangulije tipa servoi,ESC i slicno verujem da relativno nisu bitni i ne uticu mnogo na kvalitet letenje (osim ako nije neki low-end hardware)
Sta od ove opreme je uopste moguce nabaviti kod nas i koliko se to isplati?
Sa stanicom bih uzeo i odgovarajuci receiver na strani letelice (uz neke stanica dolazi i receiver koliko sam video).
Da li svakom receiveru odgovaraju svi servo-i?
Sve preporuke/predlozi su dobrodosli.
Hvala unapred