Dobro, dobro, ajd' kad ste navrli...
Beše to ovako:
Do skoro nisam ni razmišljao o jet modelima.
Pravio sam ove moje warbirde, uživao u izradi, letenju, imao svakodnevnu zabavu...
Čak i kad je Coka nabavio prvo F-16 pa, potom i F-15, gledao sam u njih više sa modelarskom znatiželjom i nisam bio siguran da je to ono šta bih radio kao sledeći model.
Mnogo smo razgovarali o jetovima i sagledavali sve aspekte ovakvih modela. Bilo je i ovakvih i onakvih mišljenja, ali sam i dalje bio ubedjen da jet, nekako, “nije za moj kombinat“...
Jedard reče meni moj Braša: „Pravićeš ti jeta, samo polako“...
„Vidi“ – rekoh – „nema teorije“...
E,eee...nije se jednom desilo da je Braša bio u pravu...
Imao sam prilike da mnoge jet modele vidim „na delu“. Iskreno, sve oko njih je fascinantno, od izrade i finiširanja, ugradjene tehnologije, neverovatnog zvuka i brzine...
Verujem da niko ne ostaje ravnodušan kad sve to doživi. Impresivno je pogledati „vidoje“ na Youtube-u, ali u „live“ verziji, stvarno je doživljaj...
Kad je Coka krenuo u jet priču, smatrao sam da jet modeli nisu primereni uslovima koje imamo i gde letimo.
Ako se realno razmisli, već sam model je skup, pa čak i kad se nabavlja neki napravljen u Kini.
Sem cene, "ubi" i transport, zbog veličine kutije, potom neizbežna carina...
Ni turbina nije jeftina.
Potrošnja, koja za let od desetak minuta, može biti i do 4 litre kerozina, stavka je koju baš ne možemo zanemariti. A, gde kupiti kerozin?
Onda, 25 sati rada pa, turbina nazad kod proizvodjača na remont...
Tereni na kojima letimo su sve samo ne za jetove. Travnati, grbavi, jetu treba asfaltna pista.
Kad sam to spominjao Coki, reče mi: „Ići ću u Vršac na letenje...“
Da, ali koliko često ćeš onda leteti takav model. Ako ga letiš samo par puta godišnje, nisi utreniran i svaki let može biti...
Za jet modele, moraš biti poprilično dobar pilot (što je Coka naravno), ali ako ga ne letiš često, džaba ti predjašnje iskustvo...
Ipak, jet model leti dosta drugačije od svega ostalog, pogotovo ti „moderni jetovi“ tipa F 15, F 16, F 18 i svi ostali takvog oblika...
Brzine su mnooooogo veće a, najzeznutije je sletanje...
Dakle, jet treba leteti, bar toliko često koliko se leti svaki prosečan model...
Sve gore napisano je nešto što mi se baš nije „uklapalo“ u moje vizije modelarstva...
Mnogo skupa i komplikovana varijanta za nabavku modela, a retko letenje istog...
Prateći Cokin „jet razvoj“, došao sam ipak, do novih saznanja i zaključaka.
Za razliku od skupih epoxy-karbonskih jet modela mogu se naći i jet avioni u kit varijanti.
Ovo je, bar za mene, sjajna vest, jer sem što volim da pravim model sa planova, mnogo mi je lakše i jednostavnije da ga nabavim.
Gledajući finiš na Hellcat-u, ne može se „pogoditi“ da li je taj avion u osnovi drven ili plastičan...
Postoje i jet modeli koji su leteli tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i koji su bili prelaz sa warbirda u jet eru avijacije. Takvi modeli imaju turbinu ali, letne karakteristike su mnogo bliže warbirdima.
Moj ljubimac, iz tog doba, je F 84 Thunderjet (stoji na ulasku uČenejski aerodrom), ali nisam uspeo da ga nadjem u kit varijanti...
No, zato Ziroli ima kit za Grumanovog F9F Pantera. Videvši ovo stvar je bila skoro rešena...
Znate, kad vam nešto krene pa, se kockice skoro same „uklapaju“... E, tako je bilo samnom i sa ovim modelom...
Prvo i najvažnije, F9F je kit, napravio ga Ziroli, za koga znam da ima extra planove.
Model je veličine 72x72 incha ili ti 183x183 cm, klasičnog oblika krila, sa klasičnim flapsovima, eleronima i repnim površinama.
Pročitao sam na RC Universu mnogo postova o ovom modelu. Pošto se dugo pravi, modelari su ga leteli u svim mogućim kombinacijama, sa glow motorom i elisom napred na trupu, se fenom, elektro i naravno u jet varijanti...
Letne karakteristika su fenomenalne i ljudi koji lete ovaj model su oduševljeni njime. Kažu da leti kao neki veliki warbird model i ono najvažnije, lako poleće i sa travnatog terena...
Turbina koja se ugradjuje je relativno mala, recimo Jet Cat 70 ili 80.
Kad smo bili kod Boge u Mibo modelu, rekao mi je da će mi pomoći u nabavci Jet Cat-a jer vrlo dobro poznaje sve u toj firmi. Kad se skine i štojer od 20%...šta da vam kažem...
Kod Amidže na aerodromu imamo neiscrpan izvor kerozina, pošto ga on, za Galebove iz akro grupe, kupuje na cisterne...
Pneumatske trapove pravi Robart, baš za ovaj kit.
Potrebni servoi su malo jači digitalci... Ne trebaju vam power box-ovi i slične ludorije...
Rezervoar je od 2 litre i kad na to dodate težinu gotovog modela, od oko 8 - 9 kila, Panter je na poletanju mnogo lakši i sa manjim opterećenjem nego bilo koji „moderniji“ jet...
Interesantno je spomenuti da postoji par firmi koje seku modele u kit formi.
Jedna od njih je Lazer Lizard (
www.lazerlizard.com) gde je ovaj Zirolijev short kit preko 100$ jeftiniji nego kod samog Zirolija na sajtu.
Sve u svemu, pre neki dan „pala“ je porudžbina...
Poručio sam dva modela, Zirolijevog Lightninga i Zirolijevog F9F Pantera.
Lightning je dvomotorni model koji će se malo duže praviti i za koji imam motore (dva Zenoaha 45) i skoro sve servoe, letvice, balzu...
Da ne bih čekao kraj Lightning projekta (tamo neke 2012) paralelno ću raditi i Pantera.
Verujem da će on poleteti krajem iduće sezone...
Poslao sa Franku mail i zamolio ga da mi nabavi „prvu turu“ neophodnih stvari za ove projekte.
Od Zirolija, kapotaže, kabine, usisnike i sve ostale plastične delove, plan za Pantera a, od Lizarda sam uzeo oba kita.
Trenutno su naručene stvari od Zirolija stigle kod Franka i čeka se samo "drvenarija"...
Znači, ubrzo krećemo u „nove modelarske avanture“...
Do tada...